Laat je niet gek maken

Na enkele maanden bomen rooien en uitleveren, vormde de kerst een aangename pauze na een race tegen de elementen en de klok. Traditiegetrouw hield mijn schoonvader zijn jaarlijkse kerstspeech.

Laat+je+niet+gek+maken
© Nieuwe Oogst

Te midden van zijn kinderen en kleinkinderen probeert hij ons ieder jaar weer wijze levenslessen mee te geven. Dit jaar uit zijn hoofd omdat zijn uitgewerkte en zorgvuldig voorbereide tekst nog thuis in Noord-Holland op zijn bureau was blijven liggen.

Tijdens zijn werkzame leven is hij freesiakweker en -veredelaar geweest. Hij stak van wal: 'Er zijn zoveel nare dingen die op je afkomen via de tv, krant en sociale media. De wereld vergaat zo'n beetje, we overleven het niet, we verhongeren.' Schoonvader begon stevig en de (klein)kinderen werden er stil van.

'We mogen niet meer vliegen, we mogen geen vlees meer eten, we mogen geen wijntje meer drinken. Maar', vervolgde hij, 'er zit ook een andere kant aan het verhaal. Ik denk dan ook aan Greta Thunberg, arm meisje, ze lijkt wel gehersenspoeld door dezelfde boodschappers. Ze ontvangt er ook nog de prijs voor persoonlijkheid van het jaar voor. Nou dan zijn er ook nog andere jongeren die een prijs verdienen. Neem nu student Boyan Slat, die een machine heeft gemaakt om plastic uit de zee te halen, die doet er echt iets aan, die verdient de prijs net zo hard', vond hij.

Te midden van zijn kinderen en kleinkinderen probeert mijn schoonvader ons ieder jaar weer wijze levenslessen mee te geven

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

'Alhoewel, als je het over CO2 uit de lucht halen hebt, dan zouden eigenlijk ook boomkwekers deze prijs mogen krijgen. Ze planten miljoenen bomen en dat ieder jaar opnieuw.' Na deze woorden begreep ik in ieder geval dat mijn schoonvader onze sector en mij als schoonzoon er hoog op heeft staan.

Hij vervolgde zijn speech: 'Volgens sommige wijze mensen is de aarde bijna uitgeput, maar dan moet ik toch denken aan mijn eigen grootvader. Hij kocht in 1912 een stuk grond in Anna Paulowna om er bollen te telen. De vijfde generatie bollentelers teelt er nog, met dit verschil dat ze meer dan dubbele producties halen met minder dan de helft aan bestrijdingsmiddelen. In de familie worden zelfs al biologische bollen geteeld. In Oost-Europa liggen duizenden bunders grond waar nog niet de helft van onze productie wordt gehaald. Zo ook in Afrika. Daar kun je ook nog meerdere keren per jaar oogsten ook.'

Tja, zo begon onze kerst dus met een tegengeluid aan ons en onze kinderen. Ik wens u eveneens een wat positiever ingesteld 2020 en roep u namens mijn schoonvader op: 'Laat je niet gek maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer