Helpen kiezen

We hebben een Chileense dochter van een fruitcollega in huis. Ze doet kennis op over de kersenteelt. Het is een eer om andermans kinderen te mogen leren wat voor ons normaal is. We doen wat we altijd doen en toch is dat juist al allemaal nieuwe kennis voor iemand uit een andere cultuur. Wij communiceren in het Engels. Een compromis omdat Spaans voor ons en Nederlands voor haar een brug te ver is.

Helpen+kiezen
© Nieuwe Oogst

Ze is verliefd op ons land. Het is zo groen, fris en de lucht is zo schoon. Ze reist vaak per trein door het land en maakt uitstapjes die haar beeld alleen maar versterken. Ze heeft ook al vrienden gemaakt. Haar afstudeeropdracht gaat verrassend genoeg over tulpen op water. De keuze voor een teelt die in haar eigen land nog nauwelijks bestaat, maakt dat ze uit haar comfortzone moet.

Onze jongste gaat komend najaar naar de middelbare school. De Cito-toets en de leerkrachten hebben duidelijk invloed gehad. Onze twee oudsten weten het nog niet helemaal. Er komt zo veel nieuws op hen af dat het bijna onmogelijk is om te kiezen. Toch zie ik nu ze wat ouder worden, dat ze zich bewust zijn van wat ze wel of niet willen. De gesprekken met leeftijdsgenoten, ouders en zoals bij ons, een tijdelijke zus, werpen hun vruchten af. De vraag: 'Wat wil ik?' speelt vaker een rol. Leuk is daarbij dat de klemtoon afwisselend op wát, dan weer op wíl en dan weer op ík valt.

Het afgelopen seizoen was slecht voor fruittelers en daarmee ook lastig voor ons. De gronden zijn droog. Toch ligt de kwekerij er netjes bij. Grondkeuze, plantkeuze, verzorging en aandacht maken het verschil. We moeten ons, net als de jeugd, steeds weer afvragen wat we willen. Wat en waar willen we leren en wat hebben we daarvoor over?

Het afgelopen seizoen was slecht voor fruittelers en daarmee ook lastig voor ons

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Hebt u ook weleens het gevoel dat u moeilijke keuzes voor u uitschuift? Het routinewerk dient daarbij als afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven veranderen. 'Het hoort zo en zo doen we dat altijd', hoor ik maar al te vaak om me heen. Durven we onszelf eigenlijk wel echt af te vragen wat we willen?

Kijk eens terug op uw leven en benoem eens de echt grote keuzes die u hebt genomen. U had hier vandaag niet gestaan zonder deze belangrijke stappen. We vieren wel onze verjaardagen, maar zouden we niet onze keuzes moeten vieren? Ik wil dan ook iedereen bedanken en vieren dat ik mensen om me heen heb die me helpen met kiezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Overgeven
Overgeven 24-04-2019
Klagen of aanpassen
Klagen of aanpassen 01-09-2018
Regeert de angst?
Regeert de angst? 11-07-2018

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer