Opnieuw+coronabesmetting+op+nertsenbedrijf
Nieuws
© Michiel Elands

Opnieuw coronabesmetting op nertsenbedrijf

Er is opnieuw een bedrijf met nertsen besmet met het coronavirus. Het gaat om een nertsenhouderij in het Brabantse De Mortel. Het bedrijf telt ongeveer vierduizend moederdieren.

De besmetting kwam aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 41 nertsenhouderijen in Nederland besmet verklaard.

Het kabinet heeft, conform het Outbreak Management Team Zoönose-advies van 17 juli, opnieuw advies gevraagd aan het OMT-Z. In dit vervolgadvies is aan het OMT-Z gevraagd nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid. Dit advies en het voorgenomen beleid worden op korte termijn met de Tweede Kamer gedeeld.


Stoppersregeling

Het Rijk werkt ondertussen aan een stoppersregeling, waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Nertsenhouderijen stoppen in 2024 conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.


Ministers Hugo de Jonge van volksgezondheid en Carola Schouten van landbouw hebben sinds 10 juli samen met de sector en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt.


Testregime covid-19

Bedrijven dienen zich strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, toe te passen en het testregime voor verzorgers met covid-19 klachten op te volgen.

Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer