CDA+wil+snel+duidelijkheid+over+nertsenhouderij
Nieuws
© Dirk Hol

CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderij

Regeringspartij CDA wil snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over de toekomst van de nertsenhouderij. ‘Een fatsoenlijke overheid zorgt voor een ruimhartige stoppersregeling’, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. ‘Dat is eerlijk voor deze ondernemers, en van belang voor de volksgezondheid.’

Na opnieuw een reeks coronabesmettingen bij nertsenhouders moeten mogelijk ook bedrijven die niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus preventief worden geruimd. Maar een besluit daarover laat nog op zich wachten. Voor de zomer sprak een Kamermeerderheid zich al uit voor een verbeterde regeling om nertsenhouders te verleiden hun bedrijf nog dit jaar te beëindigen. Vanaf 2024 is het fokken van deze pelsdieren sowieso verboden.


Dit voorjaar werd duidelijk dat ook nertsen bevattelijk zijn voor het coronavirus. Inmiddels zijn op meer dan veertig bedrijven besmettingen gevonden. Die infecties werden tot dusver vooral in verband gebracht met het intensieve contact dat verzorgers met de dieren hebben in de periode dat pups geboren worden. Deskundigen adviseerden vorige maand alle nertsenbedrijven preventief te ruimen als na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden opduiken.


Nieuw advies

Voorwaarde daarbij was wel dat de verspreiding van het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde zou zijn als half juli. Omdat dit niet het geval is - het aantal besmettingen bij mensen ligt inmiddels fors hoger - heeft Schouten om een nieuw advies gevraagd. Zij heeft dat inmiddels ontvangen maar moet de knoop nog doorhakken.
Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer