Opnieuw+coronabesmettingen+bij+nertsen
Nieuws
© Pixabay

Opnieuw coronabesmettingen bij nertsen

In het Brabantse De Rips is op een bedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 5.000 moederdieren. Ook in het Brabantse Vlierden is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 13.5000 moederdieren.

De besmettingen zijn aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het coronavirus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.


Tevens is er een verdenking van een infectie bij een nertsenbedrijf, waarvan de definitieve uitslag vandaag of morgen wordt verwacht.


Advies OMT-Z

Het kabinet heeft, conform het advies van van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) op 17 juli, opnieuw advies gevraagd aan het OMT-Z. In dit vervolgadvies is aan het OMT-Z gevraagd nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid. Dit advies wordt op korte termijn verwacht.

Wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen zijn, adviseert het OMT-Z, bij een gelijk gebleven epidemiologische humane situatie, om nertsenbedrijven preventief te ruimen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer