Coronabesmettingen+op+nog+eens+drie+nertsenbedrijven
Nieuws
© Douwe Korting

Coronabesmettingen op nog eens drie nertsenbedrijven

In De Rips zijn op twee bedrijven besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om twee bedrijven met beide ongeveer 14.000 moederdieren. Ook in Ven-Zelderheide is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een nertsenbedrijf met ongeveer 6.000 moederdieren. De besmettingen zijn aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 36 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 10 juli is het hygiëneprotocol aangescherpt. Dit zou als effect moeten hebben dat er na half augustus geen nieuwe besmettingen zouden worden gemeld.

Wanneer na half augustus nog nieuwe besmettingen onder nertsenbedrijven zouden zijn, adviseerde het OMT-Z in juli om nertsenbedrijven preventief te ruimen, mits de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen vergelijkbaar zou zijn met half juli toen het aantal vastgestelde besmettingen onder mensen laag was.

Ook stelde het OMT-Z dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland zou veranderen, dit opnieuw zou moeten worden afgewogen. Het kabinet heeft dit advies als uitgangspunt genomen, en is nu in afwachting van een OMT-Z vervolgadvies om nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid.


Stoppersregeling

Het rijk werkt ondertussen tevens aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer