Nog+een+coronabesmetting+bij+nertsen+in+De+Rips
Nieuws
© Michiel Elands

Nog een coronabesmetting bij nertsen in De Rips

In het Brabantse De Rips is op een bedrijf met nertsen een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. In totaal zijn nu 37 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Het gaat om een bedrijf met 4.000 moederdieren. De besmetting kwam aan het licht door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. Eerder deze week werd het coronavirus vastgesteld bij twee andere bedrijven in De Rips.Preventief ruimen?

Op 10 juli is het hygiëneprotocol aangescherpt. Dit zou als effect moeten hebben dat er na half augustus geen nieuwe besmettingen zouden worden gemeld. Wanneer na half augustus nog nieuwe besmettingen onder nertsenbedrijven zouden zijn, adviseerde het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) in juli om nertsenbedrijven preventief te ruimen.

Als voorwaarde werd daarbij gesteld dat de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen vergelijkbaar zou zijn met half juli, toen het aantal vastgestelde besmettingen onder mensen laag was. Het kabinet heeft opnieuw advies gevraagd aan het OMT-Z. Dit advies wordt op korte termijn verwacht.

Ook stelde het OMT-Z dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland zou veranderen, dit opnieuw zou moeten worden afgewogen. Het kabinet heeft dit advies als uitgangspunt genomen en is nu in afwachting van een vervolgadvies van het OMT-Z om nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid.


Stoppersregeling

Het rijk werkt ondertussen tevens aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer