PBL: 'Voermaatregelen bevatten te veel onzekerheden'

Het is zeer onzeker of met de voermaatregelen de beoogde stikstofreductie was behaald, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat geldt zowel voor het voorstel van landbouwminister Carola Schouten als het alternatieve sectorplan.

PBL%3A+%27Voermaatregelen+bevatten+te+veel+onzekerheden%27
© Dirk Hol

Naar aanleiding van de aangenomen motie van de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) deed het PBL onderzoek naar de effectiviteit van de ministeriële voermaatregel en het sectorvoorstel.In de studie Stikstofreductie via het krachtvoer concludeert het PBL dat de beoogde ammoniakreductie van 0,2 kiloton weliswaar haalbaar was met de twee voorstellen, maar dat aan de uitvoering veel onzekerheden kleven. Het is daarom maar zeer de vraag of de berekende emissiereductie in de praktijk daadwerkelijk zou worden behaald.


Stikstofdepositie

Een zwak punt in beide voorstellen is dat de maatregelen die melkveehouders zouden moeten nemen een effect moeten hebben op de natuur in hun eigen omgeving. Zo mag bijvoorbeeld een eiwitreductie in het veevoer van Friese boeren niet worden toegerekend naar de stikstofdepositie in de natuur in Noord-Brabant.


'De onzekerheden die van belang zijn voor juridisch zekere vergunningverlening vloeien vooral voort uit beleidsmatige uitvoeringsomstandigheden en de politieke weging daarvan en in mindere mate uit modelonzekerheden', stelt het PBL. Het planbureau beveelt daarom aan om tot een brede politieke afweging te komen, waarbij niet de decimalen achter de komma een hoofdrol spelen.Vergunningverlening

'Cruciaal is om naast maatschappelijke zorgen ook de mate waarin emissiereducties locatie-specifiek vast staan in verhouding tot het moment waarop vergunningen locatie-specifieke verleend dienen te worden, centraal te stellen', benadrukt het PBL.


Klik voor complete PBL-rapport op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer