'Schouten trekt voermaatregel in'

Het ministerie van LNV koerst op intrekking van de voermaatregel en broedt op een alternatief. De stikstofmaatregel voor krachtvoer lijkt daarmee niet door te gaan, melden diverse bronnen.

Het ministerie van LNV wil het woensdagmorgen nog niet bevestigen, omdat overleggen nog gaande zouden zijn. Reden van de mogelijke intrekking is de uitkomst van de berekening van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie.

Uit die berekening blijkt dat als gevolg van de droogte in 2018 en 2019 het ruwvoer al dusdanig eiwitarm is. Maar ook dat verdere verlaging van eiwit in krachtvoer geen of nauwelijks effect heeft op de stikstofuitstoot.


Toelichting in Kamerbrief

Aan het einde van de middag wordt – als definitief een besluit is genomen door landbouwminister Carola Schouten – meer informatie verwacht. Het besluit zal worden toegelicht in een Kamerbrief.


Ook zal daarin worden vermeld welke alternatieve stikstofreducerende maatregel zal worden ingezet om de uitstoot te verminderen. LTO Nederland heeft de afgelopen weken nog intensief gesprekken gevoerd over het schrappen van de voermaatregel op het ministerie van LNV. Daarin is vooral het effect van de droogte onder de aandacht van Schouten gebracht.'We staan klaar om de slingers op te hangen. De inzet van LTO Nederland lijkt resultaat te hebben. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving', stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer