Sector+euforisch+over+intrekken+voermaatregel
Nieuws
© Vidiphoto

Sector euforisch over intrekken voermaatregel

De landbouworganisaties zijn zeer content met het besluit van minister Carola Schouten om de omstreden voermaatregel voor melkvee niet in te voeren. Groen Links-Kamerlid Laura Bromet wil een Kamerdebat met Schouten over de maatregel.

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij: 'Dankzij de gezamenlijke inzet met de sector, dierenartsen en anderen heeft LTO dit onzinnige stuk regelgeving op het allerlaatste moment van tafel gekregen. Het kostte heel veel moeite, zowel voor als achter de schermen, met uitgekiende lobbyinzet. Maar het resultaat telt: we komen niet voor de keuze tussen regelgeving en een goed, gezond rantsoen te staan.'

Afgelopen weken heeft LTO nog diverse gesprekken gevoerd op het ministerie van LNV om het effect van de voermaatregel in de huidige droge omstandigheden nog eens toe te lichten.Meulenbroeks: 'Met de motie van Geurts/Harbers, waarmee de Kamer op aandringen van LTO een doorrekening van het alternatief van de sector eiste, stond het plan van het ministerie al op losse schroeven. Keer op keer hebben we benadrukt dat deze regelgeving ons vakmanschap aantast. Het was een symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving. We hebben de afgelopen maanden genoeg goede en werkbare alternatieven aangereikt én de politieke druk hooggehouden. Daardoor werd de voermaatregel steeds wankeler.'


Kortgeding

Ook andere landbouworganisaties zijn verheugd over het intrekken van de regeling. Morgen zou de rechter zich opnieuw buigen over de maatregelen vanwege een kortgeding van Stichting Agrifacts en Stikstofclaim. In een eerdere zitting oordeelde de rechter al dat de onderbouwing van de maatregel door LNV te wensen over liet. Ook NMV, NAJK, FDF en Agrifacts laten eveneens via persuitingen weten dat dankzij de nodige druk vanuit de sector de minister overstag is gegaan.

Groen Links-Kamerlid Laura Bromet twittert een debat met minister Schouten te hebben aangevraagd over het schrappen van de voermaatregel. In haar tweet laat ze weten dat wat haar betreft alleen inkrimping van de veestapel de enige optie is om voldoende stikstof uit de veehouderij te reduceren.Volgens Meulenbroeks wil de maatregel niet zeggen dat we nu klaar zijn met het stikstofdossier. 'Nee. Er zal nog heel veel gebeuren. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen, ook in het belang van onze boeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer