Meulenbroeks: 'Nu werken aan houdbare langetermijnoplossingen'

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij is opgelucht dat de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten van tafel is. Maar dat betekent niet dat de sector nu op zijn lauweren kan rusten. 'Het gesprek over stikstof ging de afgelopen maanden alleen over de voermaatregel. We moeten nu snel praten over oplossingen voor de lange termijn.'

Meulenbroeks is toch wel verrast dat de veevoermaatregel van tafel is, ook al is door LTO Nederland en andere partijen in de sector daartoe continu druk gezet op landbouwminister Schouten.


Zo benadrukte LTO Nederland afgelopen week nog dat door de droogte van deze zomer de rantsoenen voor melkvee in de knel zouden komen, omdat er vanwege de maatregel niet meer bijgestuurd zou kunnen worden worden via het krachtvoer.
Ruwvoer eiwitarm

Uiteindelijk was dat ook de reden van de minister om de voermaatregel te schrappen. Uit berekeningen van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van het ministerie van LNV bleek inderdaad dat als gevolg van de droogte in 2018 en 2019 het ruwvoer al dusdanig eiwitarm is dat verdere verlaging van eiwit in krachtvoer geen of nauwelijks effect heeft op de stikstofuitstoot.


Dat wil niet zeggen dat de melkveesector nu op haar lauweren kan rusten. 'Onze gesprekken met het ministerie gingen de afgelopen maanden alleen maar over de voermaatregel', zegt Meulenbroeks.

'We moeten nu snel gaan praten hoe we als melkveehouderij een structurele bijdrage kunnen leveren om het stikstofprobleem op te lossen. Net zoals allerlei andere sectoren, ook buiten de land- en tuinbouw, dat moeten gaan doen.'Oplossingen voor de lange termijn

Wat Meulenbroeks betreft moeten de gesprekken leiden tot oplossingen die ook voor de langer termijn houdbaar zullen zijn. 'Ze moeten passen bij de diversiteit in de melkveehouderij', aldus de melkveehouderijvoorman van LTO. 'Boeren moeten dus kunnen kiezen uit verschillende maatregelen die bij hun bedrijf passen.' Verder moeten die volgens Meulenbroeks zeker niet tot een verhoging van de kostprijs leiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer