Westland streeft naar ruim vijftien aardwarmtedoubletten

Gemeente Westland streeft naar vijftien tot twintig aardwarmtedoubletten in 2030. Dat staat in de omgevingsvisie 2.0, Visie op Westland van de gemeente.

Westland+streeft+naar+ruim+vijftien+aardwarmtedoubletten
© Thierry Schut

Het verhoogde aantal doubletten - een combinatie van twee naast elkaar liggende diepboringen waarmee in de ondergrond warm water circuleert tussen natuurlijke waterhoudende grondlagen - moet dan ongeveer 289 megawatt produceren. De gemeente telt nu zes aardwarmteprojecten.

Verder staat de gemeente open voor duurzame warmte uit het Rotterdamse havengebied. Via een aftakking van de leiding, waarmee warmte vanuit Rotterdam naar Den Haag wordt getransporteerd, zou zo 100 megawatt in 2025 beschikbaar kunnen komen. Het Westland stelt daarbij wel de voorwaarden dat alle tuinbouwondernemingen erop kunnen aansluiten, er geen verdringing plaatsvindt van lokale initiatieven op het gebied van geothermie en biomassa en de levering van CO2 aan glastuinders gewaarborgd is.


In de visie is verder te lezen dat er voor de glastuinbouw nog nauwelijks ruimte is om te groeien. In de gemeente is 4.400 hectare glastuinbouwgrond beschikbaar, waarvan in 2018 op iets meer dan 2.250 hectare daadwerkelijk werd geteeld. Volgens de gemeente past groenteteelt het beste bij de grootschaligere glastuinbouwgebieden en zijn kleinere arealen geschikt voor sierteelt en nicheproducten.


Minder bulk

Een manier om nog meer ruimte te maken voor de glastuinbouw is het verplaatsen van ruim duizend bedrijfswoningen die de herstructurering nu in de weg zitten. Deze woningen zouden naar dorpskernen kunnen worden verschoven. De gemeente denkt dat het Westland vooral toekomst heeft als het zich met de beperkt beschikbare glastuinbouwruimte richt op nicheteelten, kwaliteit en diversiteit, en niet langer op bulk dat op de markt wordt gebracht tegen lage prijzen. De omgevingsvisie ligt bij de gemeente ter inzage.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer