Ziektevrije fust en karren voor plantenkwekerij Westland

De nieuwe fustloods en karrenwasstraat bij Westlandse Plantenkwekerij dragen bij aan een veel effectiever hygiëneprotocol tegen ziektes en plagen.

Ziektevrije+fust+en+karren+voor+plantenkwekerij+Westland
© Eigen Foto

‘Met deze investering zijn we beter in staat om mogelijke bedreigingen van buitenaf ook echt buiten de deur te houden. Wij vragen onze klanten om het voor ons en andere opdrachtgevers zo veilig mogelijk te maken’, zegt algemeen directeur Erik van der Arend.

De eerste handeling in het ontsmettingsproces is dat de karren door de klant ingespoten worden met Virkon, legt de directeur uit. De NVWA gaf vorig jaar vrijstelling voor dit middel in de strijd tegen de hoogst besmettelijke tomatenziekte ToBRFV die met name het Westland teistert.


Warme en koude groenteplanten

Door de jarenlange ervaring in het kweken en enten van warme en koude groenteplanten weet het Westlandse Plantenkwekerij (WPK) als geen ander hoe belangrijk hygiëne is. Zij houdt in haar hygiënebeleid dan ook rekening met interne en externe invloeden.

We houden in ons hygiënebeleid rekening met interne en externe invloeden, om de kans op ziektes en plagen tot een minimum te reduceren

Erik van der Arend, algemeen directeur Westlandse Plantenkwekerij

Hierdoor probeert het bedrijf de kans op het verkrijgen van ziektes en plagen tot een minimum te reduceren. Twee belangrijke aspecten uit het hygiëneprotocol zijn de realisatie van een nieuwe fustloods en karrenwasstraat. Met laatstgenoemde reinigt het bedrijf karren die retour komen van haar opdrachtgevers.

Driedubbel

Daarna lost WPK de karren in een aparte loods, waar zij door de nieuwe wasstraat gaan. De wasstraat zorgt dat deze karren in twee stappen met twee verschillende middelen gereinigd worden. Pas als ze uit de wasstraat komen, mogen ze verder het bedrijfsproces in.

In totaal zijn de karren dus drie keer behandeld alvorens er weer planten op vervoerd worden. Zo kan de plantenkwekerij op een automatische en gestructureerde manier vuile stromen van schone stromen onderscheiden.

Het fust wordt op dezelfde manier gereinigd in de al eerder gerealiseerde gerobotiseerde wasstraat van WPK. Het Westlandse bedrijf scherpt door de nieuwe investeringen haar beleid op hygiëne nog verder aan en zet hiermee een nieuwe standaard voor een sector die kwetsbaar blijkt voor ziektes en plagen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer