Glastuinders Westland gaan collectief afvalwater zuiveren

Glastuinders in het Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland gaan in het najaar van 2022 collectief hun afvalwater zuiveren. Hiervoor werd onlangs Waterzuiveringscoöperatie Westland UA opgericht.

Glastuinders+Westland+gaan+collectief+afvalwater+zuiveren
© Thierry Schut

De coöperatie streeft ernaar om in de toekomst 15 procent van het landelijk areaal kassen aan te sluiten.

Het Hoogheemraadschap van Delfland past afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland aan, bouwt een gemaal en legt een extra persleiding aan in het Westland, zodat telers uit de regio gebruik kunnen maken van de installatie. Zo kan deze meer gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en medicijnresten uit het water halen. Het is een investering van ruim 12 miljoen euro.


Hergebruiken

De bedoeling is om het water binnen enkele jaren nog meer te zuiveren, in samenwerking met Evides Waterbedrijf. Zo kan het water worden hergebruikt voor bijvoorbeeld gietwater.

Sinds januari 2018 geldt een zuiveringsplicht voor de glastuinbouw. Glastuinders moeten de gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95 procent verwijderen uit het te lozen water. Glastuinders die meedoen in een collectief, kregen een langere termijn om de zuivering te realiseren. Het water vanuit de kassen wordt nu nog via het riool op de Nieuwe Waterweg geloosd.


Voor de collectieve waterzuivering, een project van Glastuinbouw Nederland, Hoogheemraadschap van Delfland, provincie Zuid-Holland en gemeente Westland, is een kasareaal nodig van minimaal 1.000 hectare. Voor 600 hectare is al een overeenkomst afgesloten, zegt voorzitter Jacco Vooijs van Waterzuiveringscoöperatie Westland UA.


D-day

'Het is D-day. Begin september moet duidelijk zijn of we voldoende kasareaal hebben om de investeringskosten terug te kunnen betalen', zegt Vooijs.

Zo'n 1.080 hectare is vooraf ingetekend. 'Nu moeten de telers zich daaraan conformeren. Dat is spannend. Het gaat om een overeenkomst van veertien jaar. Dat is een lange periode', stelt de voorzitter van Waterzuiveringscoöperatie Westland UA. 'Het kost soms moeite om ondernemers te overtuigen. Aan de andere kant zijn er tuinders die blij zijn dat ze de zuivering uit handen kunnen geven. De teelt is hun corebusiness.'


Kosten

Een teler met 1 hectare betaalt jaarlijks ongeveer 2.000 euro om het afvalwater te laten zuiveren in Hoek van Holland. Dat is inclusief basistarief van 950 euro. Een ondernemer met 5 hectare moet 6.000 euro per jaar neerleggen. 'Zo maken wij het commercieel interessant voor de ondernemers', licht Vooijs toe.

Glastuinbouw Nederland ontwikkelde samen met het Hoogheemraadschap van Delfland vier typen overeenkomsten: een basisovereenkomst, een overeenkomst voor een nullozer, een overeenkomst voor korte periode en een overeenkomst voor ondernemers die al een eigen gewasbeschermingsmiddelenzuiveringsinstallatie hebben. 'Deze laatste groep telers hoeft de komende twee jaar niets te betalen om zo hun eigen installatie te kunnen afschrijven', stelt Vooijs.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer