Aardwarmtebron Trias Westland kan fors dorp verwarmen

HVC, Capturam, Royal FloraHolland en een grote groep glastuinbouwondernemers starten met het tweede aardwarmtedoublet Trias Westland. De uitbreiding biedt een forse verduurzaming voor de regionale glastuinbouw. Die is vergelijkbaar met het gasverbruik van een fors dorp: zo'n vijftienduizend huishoudens.

Aardwarmtebron+Trias+Westland+kan+fors+dorp+verwarmen
© Eigen Foto

Met het rondkrijgen van de financiering voor dit doublet en de uitbreiding van het warmtenet, zijn de eerste contracten met de boorder, aannemers en leveranciers getekend. De aan Trias Westland verbonden glastuinbouwbedrijven, die geen gebruik konden maken van de warmte van het eerste doublet, krijgen door deze ontwikkeling nu ook toegang tot duurzame warmte.

De uitbreiding van Trias Westland zorgt voor een forse verduurzaming voor de Westlandse glastuinbouw. Qua gasverbruik is de oplevering vergelijkbaar met een fors dorp van zo'n vijftienduizend huishoudens. De werkzaamheden ter voorbereiding van de realisatie van het tweede aardwarmtedoublet aan de Lange Broekweg in Naaldwijk starten in het eerste kwartaal van 2020. De aanleg van het warmtenet gaat direct van start.

Krijtlaag

Al in 2017 hebben 49 Westlandse glastuinbouwondernemers zich verenigd en gecommitteerd aan de ontwikkeling van aardwarmteproject Trias Westland. Dat project is ter verduurzaming van de glastuinbouw in het gebied. Nu ruim twee jaar later met de inbedrijfname van het eerste doublet, afgelopen juli, krijgen 26 aangesloten deelnemers warmte van een aardwarmtebron in de onderkrijtlaag op 2,3 kilometer diepte.

Tientallen telers krijgen aardwarmte vanaf de Onder Krijtlaag op 2,3 kilometer diepte.

Op verzoek van de glastuinbouwondernemers onderzochten de initiatiefnemers van Trias Westland – HVC, Capturam en Royal FloraHolland – de mogelijkheden voor verdere benutting van warmte door een tweede doublet in Naaldwijk te realiseren.

Hoofdleiding

Onderdeel van de nieuwe ontwikkeling is ook de uitbreiding van het warmtenet van Trias Westland. Daarbij fungeert een groot deel van dit net als hoofdleiding binnen WarmteSysteem Westland (WSW), het regionaal geplande warmtenet in het Westland. Trias Westland heeft hier een subsidie van 3,77 miljoen euro voor ontvangen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze steun was reeds aangekondigd in het Klimaatakkoord.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer