Tuinbouw+wil+vaste+koers+huisvesting+Westland
Nieuws
© Michiel Elands

Tuinbouw wil vaste koers huisvesting Westland

De tuinbouwsector in het Westland wil dat de gemeente vasthoudt aan de ingezette koers voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig bepleiten in een initiatiefvoorstel om logies op de erven van tuinbouwbedrijven toe te staan, nu het beleid voor grootschalige locaties onder vuur is komen te liggen.

Eind vorig jaar trad wethouder Karin Zwinkels (CDA) af, mede omdat teveel werd afgeweken van de ingezette koers om arbeidsmigranten te huisvesten op enkele centrale locaties in de gemeente. Wethouder Pieter Varekamp (VVD), die de portefeuille tijdelijk overneemt, zet in op een nieuwe oplossing, die al in het eerste kwartaal van 2020 moet worden geformuleerd.

Het huisvestingsvraagstuk zal een van de eerste dossiers zijn waar de nieuwe wethouder Albert Abee (CDA), nu nog actief in Lansingerland, zich op zal richten. Varekamp: 'Daarbij zal nog meer aandacht zijn voor de maatschappelijke acceptatie van de gekozen oplossing.'

Tweeduizend bedden

In het Westland moeten binnen twee jaar minimaal tweeduizend extra bedden worden gerealiseerd. Voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland wil daarom vasthouden aan de ingezette lijn voor grotere huisvestingslocaties.

'Er zit al ruim twee jaar voorbereiding in deze aanpak, waarvoor een gedetailleerd draaiboek is opgesteld, waarover politiek en bedrijfsleven het eens waren. Daar kan niet bij enige publieke tegenwind eenzijdig zomaar van worden afgeweken. We zijn sowieso tegen huisvesting op het erf.'

Onrust

In de gekozen aanpak zijn tien plekken aangewezen die voldoen aan de gezamenlijk opgestelde lijst met criteria. Vooijs: 'De bekendmaking van de eerste locaties hebben veel onrust veroorzaakt bij direct omwonenden. Op zich is die onzekerheid begrijpelijk, maar het mag geen reden zijn om het volledige beleid overboord te gooien. De gemeente moet de rug recht houden.'

Vooijs zou daarom graag zien dat de pijnpunten in het beleid worden weggenomen. 'We zijn al twee jaar met elkaar in gesprek. Constructief en gericht op een passende oplossing. Laten we daarom kijken waar het wringt en daar gericht aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door de locaties iets verder van de woonkernen te kiezen.'

Economische factor

Varekamp stelt dat de gemeente zich bewust is van de urgentie van het onderwerp. 'De tuinbouw is voor de gemeente een belangrijke economische factor. Arbeidsmigranten spelen daarin een sleutelrol. Zij moeten een goede en veilige woonruimte hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer