Europese+hardfruitoogst+benedengemiddeld
Achtergrond
© William Hoogteyling

Europese hardfruitoogst benedengemiddeld

De oogst van appels en peren in de Europese Unie (EU) is dit jaar benedengemiddeld, blijkt uit de oogstraming van de World Apple and Pear Association (Wapa).

De Europese appeloogst in 2020 komt uit op 10,7 miljoen ton, maakte Wapa vorige week bekend tijdens het onlinecongres Prognosfruit. De productie blijft 1 procent achter bij 2019 en ligt 4 procent onder het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Als de afgelopen tien oogsten onder de loep worden genomen, valt de pluk in 2020 benedengemiddeld uit. Alleen in 2012 en 2017 kwam een kleiner volume van de bomen.In vier van de vijf grootste productielanden is de oogst redelijk doorsnee. Dit tonen de vorige week geopenbaarde ramingen. Italiaanse fruittelers plukken iets meer dan 2 miljoen ton, Franse ruim 1,4 miljoen ton en Duitse net iets minder dan 1 miljoen ton.

In Europees appelland nummer 1, Polen, blijft de oogst onder het gemiddelde. Ondanks dat die 17 procent groter is dan in 2019. De Poolse productie lag de afgelopen jaren zo rond de 4 miljoen ton, maar blijft volgens de voorspellingen dit jaar steken op 3,4 miljoen ton.

Voor Nederland zijn twee appelrassen belangrijk: Elstar en Jonagold, inclusief Jonagored. De hoofdproducenten van Elstar zijn Duitsland en Nederland. In beide naties wordt minder van dit ras geplukt (Duitsland -14 procent, Nederland -17 procent), waardoor de uiteindelijk oogst uitkomt op 312.000 ton. Dit volume ligt 14 procent onder het niveau van 2019.De statistieken van Wapa wijzen uit dat de oogst van Elstar de afgelopen tien jaar steeds groter was, met uitzondering van 2017.


Goed perspectief

Hetzelfde geldt voor Jonagold, waarvan Europese telers 310.000 ton plukken in 2020. Ten opzichte van 2019 is de oogst 21 procent kleiner. Het tonnage Jonagored is 231.000 dit jaar, 6 procent kleiner dan in 2019. Maar tientallen procenten onder het gemiddelde van de laatste tien jaar.

Deze cijfers bieden Nederlandse telers een goed marktperspectief, zegt voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. 'Mede doordat de voorraden van het afgelopen jaar zijn weggewerkt en er weinig druk is van het zuidelijk halfrond.'


Betere prijs voor appels op hout

Bij de verkoop van appels op hout is dit al te merken aan de prijzen. Voor Elstar bieden kopers zo'n 0,70 euro per kilo, een prijs die appeltelers al jaren niet meer hebben gezien, aldus Van den Anker.

Het grootste appelras in Europa is al jaar en dag Golden Delicious. De pluk in 2020 is bijna 2 miljoen ton groot, waarmee die 13 procent minder is dan in 2019. De productie van Gala, het tweede ras in volume, is met ongeveer 1,5 miljoen ton van dezelfde orde als vorig jaar.

De Europese oogst van Conference, voor Nederlandse telers verreweg het belangrijkste perenras, valt volgens Wapa met 927.000 ton 4 procent hoger uit dan in het afgelopen jaar. Ondanks de toename is de productie van normale omvang.De drie belangrijkste spelers bij Conference zijn België, Nederland en Spanje. De eerste twee verhogen hun productie, terwijl in Spanje de pluk iets kleiner uitvalt.

De totale perenoogst in de EU houdt Wapa op 2,2 miljoen ton. Dit is een stijging van 12 procent in vergelijking met 2019. Maar over de laatste tien jaar bekeken, is de pluk benedengemiddeld. Italië is de grootste perenproducent in de EU. Na een rampzalig 2019 herstelt de teelt zich weer in dit land.Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer