Bescheiden opbrengst vroege Belgische fritesaardappelen

Het vroege fritesras Amora en het middenvroege fritesras Sinora laten in proefrooiingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in Vlaanderen bescheiden producties zien.

Bescheiden+opbrengst+vroege+Belgische+fritesaardappelen
© Nieuwe Oogst

Amora haalt na gemiddeld 103 groeidagen een gemiddelde opbrengst van 35 ton per hectare. Dat is 4 ton minder dan het meerjarig gemiddelde. Dit vroege ras wordt in Vlaanderen door PCA gevolgd op acht praktijkpercelen met een variatie in opbrengst van 17 tot 47 ton. Gemiddeld over deze percelen zit 25 ton per hectare in maatsortering boven 50 millimeter. Dat is een aandeel van 69 procent.

De proefrooiing van het ras Sinora betreft ook acht percelen. De gemiddelde opbrengst na 94 groeidagen is 34 ton per hectare, met uitersten van 15 tot 46 ton. De hoogste opbrengst is van een beregend perceel, maar PCA meldt dat ook zonder beregening producties tot 40 ton al worden bereikt. Deze gemiddelde opbrengst is 3 ton hoger dan het meerjarig gemiddelde. Van de proefoogst is 68 procent al in de fritessortering van boven 50 millimeter.


Aangroei per dag is laag

Bij Amora merkt PCA op dat de groei de laatste twee weken beperkt blijft tot 158 kilo per hectare per dag. Dat is laag, want normaal is de gemiddelde aangroei per dag in deze periode nog 525 kilo. De afrijping van Amora varieert van 32 tot 90 procent. Dat is gemiddeld iets verder dan voorgaande jaren.

De afrijping van Sinora ligt gemiddeld op 17 procent. Dat komt overeen met voorgaande jaren na evenzoveel groeidagen. Zowel voor Amora als Sinora geldt dat de friteskwaliteit nu al uitstekend is. Bij beide rassen komen nauwelijks drijvers voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer