VTA meldt grote voorraad aardappelen

De absolute aardappelvoorraad bij aardappeltelers is 21,1 procent hoger dan vorig jaar en 12,9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

VTA+meldt+grote+voorraad+aardappelen
© Wim van Vossen

Dit meldt VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) op basis van de eerste voorraadinventarisatie die is uitgevoerd bij leden van de organisatie. VTA constateert dat 16,6 procent van de aardappeloogst in november was afgeleverd.

In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 33,2 procent meer afgeleverd dan vorig seizoen. Dit 6,8 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 51 procent al verkocht. Vorig jaar in dezelfde periode was het aandeel verkochte aardappelen 59 procent.

Areaalgroei

Onder de deelnemers aan de inventarisatie van VTA was de areaalgroei in 2019 1,8 procent. Deze uitbreiding van het areaal is lager dan het landelijke gemiddelde dat uitkomt op 3,3 procent. Het CBS gaat in de oogstraming voor dit jaar uit van een totaal areaal consumptieaardappelen in Nederland van 78.900 hectare.

De gemiddelde opbrengst per hectare komt bij de VTA-telers uit op 52,9 ton. Dit is lager dan bij de proefrooiingen in september toen de gemiddelde opbrengst nog ingeschat werd op 54,1 ton per hectare. Landelijk gaat het CBS uit van een hectareproductie van 49,3 ton. In de VTA-inventarisatie variëren de opbrengsten van 40 tot 74 ton per hectare.

Totale productie

Volgens de berekeningen van VTA komt de aardappeloogst van de eigen leden 23,6 procent hoger uit dan vorig seizoen. De productie is daarmee 9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Het CBS raamt de totale Nederlandse aardappelproductie op 3,9 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer