Noord%2DHollandse+aardappeloogst+loopt+meeste+achter
Nieuws
© ZLTO, monique jansen

Noord-Hollandse aardappeloogst loopt meeste achter

Akkerbouwers in Noord-Holland moesten voor dit weekend nog zo'n 35 procent van hun aardappelareaal rooien. Dat blijkt uit de wekelijkse oogstinventarisatie van Aviko Potato.

De inkooporganisatie van fritesfabrikant Aviko schat voor heel Nederland het te rooien areaal na week 45 nog op iets meer dan 10 procent. Naast Noord-Holland moeten vooral in de Noordoostpolder en in de noordoostelijke teeltgebieden nog behoorlijke arealen consumptieaardappelen worden gerooid.

De rooiachterstand in Nederland is groter dan voorgaande vier oogstseizoenen. Ten opzichte van omringende landen staan alleen in Groot-Brittannië nog meer aardappelen in de grond. Volgens Aviko Potato is het te rooien areaal bij Britse akkerbouwers ruim 15 procent. In Duitsland en Polen zijn vrijwel alle consumptieaardappelen gerooid. Voor België schat Aviko Potato dat nog zo'n 5 procent van het areaal gerooid moet worden en in Frankrijk is dit nog iets meer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  21° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  20° / 14°
  90 %
Meer weer