STAF en Stikstofclaim: 'Onderbouwing stikstofmaatregel onvoldoende'

De onderbouwing van de stikstofmaatregel die gisteren naar de stichtingen Agrifacts (STAF) en Stikstofclaim is gestuurd, bevat onvoldoende informatie. De stichtingen hebben nog altijd geen zicht op hoe de indeling naar grondsoort en intensiteit is onderbouwd. Het kort geding dat donderdag dient, gaat vooralsnog door.

STAF+en+Stikstofclaim%3A+%27Onderbouwing+stikstofmaatregel+onvoldoende%27
© Pixabay

Het ministerie van LNV heeft vandaag ook die onderbouwing van de stikstofaanpak naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze onderbouwing is vooral gebaseerd op de cijfers van het CBS-rapport 'Dierlijke mest en mineralen'.


Geesje Rotgers van stichting Agrifacts reageert enigszins verwonderd. 'We krijgen nu informatie voorgeschoteld die voor iedereen openbaar is. Niets nieuws en er ontbreekt de voor ons belangrijke informatie over de matrix die is gemaakt naar grondsoort en hoeveelheid melk per hectare.'

John Spithoven van stichting Stikstofclaim laat weten dat de toelichting nog vers is en bij de advocaat ligt. Ook hij mist die matrix. 'Aanvankelijk werd gesteld dat die op basis van cijfers de Werkgroep Uniformering Mestcijfers en van melkveehouderijen uit het Bedrijveninformatienet zijn bepaald. Die cijfers ontbreken nog altijd.'


Eiwit in krachtvoer

Het CBS-rapport geeft onder meer de gemiddelde voerbestanddelen zoals eiwit aan, maar ook de dieraantallen. Zo heeft het ministerie voor deze onderbouwing ook de gemiddelde hoeveelheid eiwit in ruwvoer en krachtvoer aan.

Omdat het CBS geen onderscheid maakte tussen klei en veen, heeft het ministerie dit zelf berekend met de aanname dat op klei meer mais wordt geteeld. Vervolgens is op basis van de verdeling van bedrijven over de verschillende grondsoorten de reductienormen vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer