STAF en Stikstofclaim dreigen met kort geding om voermaatregel

De stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts (STAF) starten een kort geding, als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) blijft weigeren de onderbouwing van de voermaatregel openbaar te maken. Beide organisaties hebben het ministerie tot vrijdag 12 uur de tijd gegeven om de informatie te leveren.

STAF+en+Stikstofclaim+dreigen+met+kort+geding+om+voermaatregel
© Pixabay

Uit een advies van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) komt naar voren dat het ministerie van LNV de eiwitlimieten voor krachtvoeders heeft berekend op basis van melkveebedrijven in het Bedrijveninformatienet. STAF wil die gegevens opvragen om de berekening te kunnen controleren, maar het ministerie weigert deze informatie te verstrekken.


Kleine steekproeven

Uit het CDM-advies blijkt verder dat LNV werkte met wel heel kleine steekproeven voor de berekeningen. De steekproefgroottes voor intensieve en extensieve bedrijven op veen en klei bedragen slechts enkele bedrijven. Volgens STAF is een dergelijke steekproefgrootte onverantwoord, omdat er een enorme spreiding is tussen bedrijven.

Volgens het CDM is het niet bekend hoe nauwkeurig deze gegevens zijn en hoe groot de variatie is per grondsoort-intensiteit-combinatie. Geesje Rotgers van stichting Agrifacts: 'Maar als je geen gegevens hebt, dan kun je ze niet controleren.'


Afwijking

Enkele LNV-limieten wijken af van praktijkcijfers, waarin STAF inzage had. Volgens STAF heeft het ministerie laten daarop weten dat het niet beschikt over praktijkcijfers en daarom niet met praktijkcijfers heeft kunnen werken. Het CDM betreurt dit omdat hierdoor de onzekerheid groter is dan nodig zou zijn.

Op een een eerder verzoek van STAF en Stikstofclaim heeft LNV laten weten de vraag als een WOB-verzoek te willen behandelen. 'Maar dan ben je zomaar een half jaar tot een jaar verder, terwijl de regeling al op 1 september ingaat', stelt Rotgers. Dat was reden om maandag de brief met het ultimatum te versturen. Als de gegevens niet worden overlegd, dan zullen beide stichtingen samen een kort geding starten. Donderdagochtend om half 11 was er nog niets binnen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer