Boerenprotest 'gemoedelijk en ordentelijk verlopen'

De Veiligheidsregio Utrecht is tevreden over het verloop van het boerenprotest in De Bilt op woensdag 22 juli. De demonstratie is volgens een woordvoerder 'gemoedelijk en ordentelijk verlopen en de samenwerking met de organisatie was constructief'.

Boerenprotest+%27gemoedelijk+en+ordentelijk+verlopen%27
© Arie Meijer

Volgens de veiligheidsregio hebben naar schatting 1.500 demonstranten het boerenprotest bijgewoond. De bijeenkomst was woensdag iets voor 17 uur afgelopen. Het vertrek van de boeren na afloop van de demonstratie verliep rustig. Het protest werd in de in middag nog even stilgelegd, omdat de 1,5 meterregel niet werd nageleefd. Maar na een korte onderbreking ging de demonstratie verder.

De politie arresteerde vijf mensen die het protest wilden verstoren. Dit waren geen boeren, maar aanhangers van de groep Nederland in Opstand. Zij wilden een statement maken tegen de coronamaatregelen.


Aanleiding van het protest was de voermaatregel die het kabinet de melkveesector wil opleggen. De plek in De Bilt werd gekozen vanwege de nabijheid van het RIVM. Tot de sprekers behoorden onder meer Johan Vollenbroek (MOB) en de politici Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Roelof Bisschop (SGP).

Ook Jan Cees Vogelaar (Mesdag Zuivelfonds), Geesje Rotgers (AgriFacts), Gideon van Meijeren (FvD) en Mark van den Oever van organisator Farmers Defence Force spraken de aanwezigen toe.


Voermaatregel

Bisschop was uitgenodigd omdat hij heeft geprobeerd de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten van tafel te krijgen. Hij kreeg echter geen meerderheid voor zijn ingediende motie. Bisschop erkende op het podium dat hij weinig ophad met demonstreren. Ook bekritiseerde hij de toon waarop Farmers Defence Force het debat is aangegaan.


De politicus wilde overigens wel aan een paneldiscussie deelnemen en hij was dan ook teleurgesteld dat deze niet doorging.

Schreijer-Pierik hekelt de 'absurde voermaatregel'. Zij vindt dat het tijd is dat premier Mark Rutte en Schouten naar de Europese Commissie gaan voor 'échte herijking, correctie, van veel zelfopgelegde, wetenschappelijk onhaalbare, dus foutief toegevoegde gebiedsdoelstellingen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer