Insecten kunnen bijdragen aan stikstofprobleem

De teelt van insecten is mogelijk een deel van de oplossing van het stikstofprobleem, doordat larven een deel van de stikstof uit mest weer omzetten naar eiwit. Dit kan vervolgens weer worden gevoerd. Hierdoor ontstaat niet alleen duurzaam eiwit, maar het verlaagt ook de hoeveelheid stikstof in mest en beperkt de hoeveelheid mest.

Insecten+kunnen+bijdragen+aan+stikstofprobleem
© Pixabay

Het zou daarmee bijdragen aan de kringlooplandbouw en duurzamer zijn dan het halen van soja. Onderzoekers van Wageningen University & Research kijken naar de mogelijkheden.

Dit jaar loopt er een onderzoek naar de ontwikkeling van larven van de zwarte soldaatvlieg op verschillende soorten mest om te kijken welke dichtheid aan larven optimaal is om zoveel mogelijk stikstof te reduceren.


Haalbaar

Vraag is of deze kringloop van de wet mag. Als gevolg van de BSE-crisis gold er tot voor kort een verbod op het voeren van diermeel. Onlangs is vastgesteld dat larven van de zwarte soldaatvlieg, larven van de huisvlieg, meelwormen en kleine meelwormen onder voorwaarden veilig gebruikt kunnen worden als ingrediënt voor diervoer. Een van die voorwaarden is dat ze worden gekweekt op voormalige voedingsmiddelen. Mest valt niet onder die categorie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer