LTO en NAJK staken overleg met LNV over voerspoor

LTO Nederland en NAJK stappen uit het overleg met het ministerie van LNV over de voermaatregel. Het voerspoor staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving, aldus de boerenorganisaties.

LTO+en+NAJK+staken+overleg+met+LNV+over+voerspoor
© Ida Hylkema

'Verder praten is zinloos zolang het alternatieve plan van de sector als 'onuitvoerbaar' wordt bestempeld en er geen PBL-doorrekening is', stellen LTO en NAJK in een gezamenlijk persbericht.

In afwachting van de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van het sectoralternatief eind augustus, hebben de boerenorganisaties met het ministerie gesproken over de praktische uitvoerbaarheid van het sectorplan. 'Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt wordt er door het ministerie onvoldoende ruimte gegeven aan het gepresenteerde alternatief dat een betere situatie voor boeren moet opleveren.'


Zelfs bij een positieve doorrekening door het PBL biedt het proces onvoldoende vertrouwen in het tot wasdom komen van het sectoralternatief, laten LTO en NAJK weten. 'Er zullen nu eerst stappen richting de sector moeten worden gezet om het vertrouwen te herstellen, voordat gesprekken tot resultaat leiden. De voermaatregel moet wat de sector betreft van tafel.'


Brief aan Tweede Kamer

Met het ontstaan van deze nieuwe situatie hebben waarnemend LTO-voorzitter Wim Bens en NAJK-voorzitter Andre Arfman een brief gestuurd aan de fractievoorzitters en landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. In hun brief wijzen de voorzitters erop dat het mislukken van de gesprekken tot de conclusie leidt dat een voerspoormaatregel voor vier maanden niet gaat werken.

'Het laatste restje goodwill in de sector verder verspelen, enkel en alleen voor een papieren juridische werkelijkheid van vier maanden, is zeer onverstandig. De minister heeft bovendien voldoende alternatieven. Zelfs Mobilisation for the Environment (MOB), die met haar procedures aanstichter is van de hele stikstofcrisis, vindt de voorgestelde voermaatregel onverstandig ', schrijven Bens en Arfman aan de Kamer.

LTO en NAJK wijzen erop dat alle sectoren reducties moeten gaan leveren. 'De landbouw ontloopt zijn verantwoordelijkheid niet, maar kiest voor duurzame inzet gericht op innovaties, structuurversterking en stimuleringsregelingen die meerjarig effect hebben. We stellen stappen voor die niet alleen op papier, maar ook in de echte boerenwereld werkbaar zijn. De voermaatregel heeft gewoon geen zin en is niet uitlegbaar', zo besluiten beide voorzitters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer