Duizenden boeren protesteren bij het RIVM

Duizenden boeren zijn woensdagmiddag 22 juli afgereisd naar Bilthoven voor een protest bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Omdat trekkers bij dit protest zijn verboden, kwam iedereen met de auto. Daarbij waren trekkers alsnog vertegenwoordigd in de vorm van traptrekkers.

Boeren zetten hun aanwezigheid in Bilthoven kracht bij door soms met aanhangers met balen hooi aan te komen. Anderen hebben de speelgoedtrekkers van hun kinderen op het dak van de auto gebonden. Ook hebben sommigen een echte trekker van huis meegenomen.

Op enkele aanhangers staan protestborden, onder meer met een foto van een koe met daaronder de tekst: 'Ons mag je uitmelken maar onze boeren niet.' Op een stuk laken staat: 'U wilt ons halveren. Dat moet u eens met Schiphol proberen.' Tussen twee bomen hangt een doek waarop staat: 'Met data knoeien om boeren uit te roeien!!!' Ook zijn er omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien, een symbool van protest.

 
 

De demonstratie is gericht tegen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in Bilthoven is gevestigd. De demonstrerende boeren hebben geen vertrouwen in de stikstofmetingen van het RIVM en het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd. Er is fel verzet tegen de voermaatregel die ervoor moet zorgen dat er minder stikstof vrijkomt.

 

Verkeerde adres

Het RIVM heeft vlak voor de aanvang van het protest een verklaring afgegeven. Het instituut zelf zegt dat de demonstrerende boeren 'aan het verkeerde adres' zijn als ze bij het RIVM demonstreren. Dat instituut berekent de hoeveelheid stikstof in Nederland, maar 'bepaalt niet welke maatregelen worden genomen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen' en verleent geen vergunningen.

De protesterende boeren hebben woensdagmorgen op sommige snelwegen weer voor lange files gezorgd. Dit keer niet omdat ze met de trekker op de snelweg reden, maar omdat ze in hun auto’s een geringe snelheid aanhielden. Daarbij werd in colonne en over de volle breedte van de rijbaan gereden. Volgens een woordvoerder van de Limburgse tak van Farmers Defence Force (FDF) 'kruipen de boeren als mieren op een hoop' over de Nederlandse snelwegen naar Bilthoven.

Het officiële programma van het protest startte om 13.30 uur. Tijdens de bijeenkomst werden demonstranten herhaaldelijk opgeroepen om meer afstand van elkaar te nemen om zo te voldoen aan de coronamaatregelen. De Veiligheidsregio waaronder Bilthoven valt legde om die reden omstreeks half vier de demonstratie tijdelijk stil. De organisatie is bang dat het protest voortijdig beëndigd zal worden als deelnemers niet verder uit elkaar gaan staan. Na een kortje pauze werd het programma met sprekers weer hervat.

 
 
 

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer