MOB+roept+Schouten+op+voermaatregel+niet+door+te+voeren
Nieuws
© Vidiphoto

MOB roept Schouten op voermaatregel niet door te voeren

Milieuorganisatie MOB roept minister Carola Schouten van LNV op om de ad-hocvoermaatregel op dit moment niet door te voeren. 'Dit is een tijdelijke rotmaatregel die weinig zoden aan de dijk zet. Dit ad-hocbeleid kent alleen maar verliezers, zowel de agrarische sector als de natuur.'

Dat schrijft voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) in een brief aan het kabinet. Volgens de organisatie is de voermaatregel helemaal niet nodig om op korte termijn woningen te bouwen als de 'overbodige' biomassacentrale Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg wordt stilgelegd.

'Dit zal de stikstofemissie en depositie verlagen, CO2-emissie verminderen en leiden tot beperking van het kappen van bossen overzee. En er kunnen stikstofarme woningen worden gebouwd', stelt Vollenbroek.


Minder eiwit in het voer is echter wel degelijk onderdeel van de toekomstige oplossing, vindt MOB. 'Het probleem is de manier waarop de maatregel is afgekondigd. En de reden: stikstofruimte voor de bouw en wegen. Waarom moet de boer daarvoor opdraaien? Dus eiwitbeperkende maatregelen in krachtvoer: jazeker, maar niet ad hoc.'

MOB staat achter het advies van de commissie-Remkes waarin 50 procent stikstofemissiereductie wordt voorgesteld. 'Dit betekent een herstructurering van de veesector, in combinatie met een betere inkomenspositie van de boeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer