RIVM%3A+protestboeren+zijn+aan+het+verkeerde+adres
Nieuws
© Arie Meijer

RIVM: protestboeren zijn aan het verkeerde adres

Protesterende boeren zijn vandaag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het verkeerde adres. Dat zegt het instituut in een verklaring dat vlak voor het boerenprotest is afgegeven.

Het RIVM stelt dat het verantwoordelijk is voor het in beeld brengen van de hoeveelheid stikstof in Nederland, maar dat het niet bepaalt welke maatregelen worden genomen om die terug te dringen.

In de RIVM-berekeningen worden alle bronnen die stikstof uitstoten op eenzelfde manier doorgerekend. Bij die berekeningen geldt geen afstandslimiet. Dat wil zeggen dat alle bronnen tot op zo'n grote afstand worden doorgerekend, dat er geen stikstof meer neerslaat. Zo rekent het RIVM ook de effecten van mogelijke maatregelen door die de hoeveelheid stikstof kunnen beperken.


Het RIVM laat ook weten dat het zich niet bemoeit met het beoordelen of verlenen van vergunningen. Provincies en het Rijk boordelen als bevoegd gezag of een nieuwe activiteit of project in een bepaald gebied is toegestaan.


Toetsingskader snelwegen

Het is ook het bevoegd gezag dat voor wegverkeer een ander toetsingskader gebruikt dan voor andere sectoren, zoals uitbreiding van een bedrijf. In de toetsingskaders voor bijvoorbeeld snelwegen is vastgelegd dat wordt gekeken naar de neerslag van stikstof tot 5 kilometer van die weg. In de toetsingskaders voor vergunningen van industriële en agrarische bedrijven heeft het bevoegd gezag geen maximale afstand vastgelegd om te kijken naar de stikstofneerslag.

De commissie-Hordijk heeft dit verschil in toetsingskaders ook geconstateerd en adviseert te streven naar verdere uniformering van berekeningen. Na de zomer wordt duidelijk hoe opvolging wordt gegeven aan dit advies, aldus het RIVM.Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer