Varkensprijzen+stabieler%2C+maar+zorg+zet+toon
Achtergrond
© Twan Wiermans

Varkensprijzen stabieler, maar zorg zet toon

Ook op de varkensvleesmarkt is het corona wat de klok slaat. Globaal kan worden gesteld dat de virusuitbraak de vleesvarkensprijs met 13 cent heeft gedrukt. Nu is er sprake van enige stabilisatie. Al houden marktpartijen hun adem in.

De paniek sloeg vier weken geleden toe. De stijgende prijslijn op de vleesvarkensmarkt boog om naar beneden. Wekenlang was er sprake van een krapte aan vleesvarkens, met name op de Duitse markt. Dit stuwde de prijs omhoog. De wereldwijde verspreiding van corona bracht daar verandering in en zorgde voor een verstoring van afzetstromen.

Dat begon met een stagnerende afzet richting Italië en logistieke problemen om varkensvlees richting Azië te laten gaan. Daardoor raakten vrieshuizen in Europa vol en kwam de vleesvarkensmarkt onder druk te staan. De varkensprijzen zakten.

Rust keert terug

De rust lijkt nu enigszins terug te keren op de varkensmarkt. Dat uit zich in stabiliserende prijzen. Vion noteert deze week een prijs van 1,95 euro (inclusief btw), net als vorige week. Tekenend voor de onzekerheid in de markt is dat Vion deze prijs begin van de week onder voorbehoud publiceerde, in afwachting van marktontwikkelingen.

Later in de week kwamen ook andere partijen met noteringen die overwegend een pas op de plaats laten zien. Zo houdt Van Rooi Meat vast aan 1,70 euro. Ook de Duitse Vereinigungspreis noteert met 1,89 euro stabiel, net als Tönnies.

De prijsstabilisatie kwam vorige week al wat in zicht toen de prijsdalingen minder fors waren dan de weken ervoor. Dat heeft te maken met een groeiende vraag naar varkens in relatie tot het aanbod. Met name het Duitse varkensaanbod is vrij krap. Duitse slachterijen werken het aanbod van slachtrijpe vleesvarkens vlot weg. De Duitse slachterijen trekken ook aan Nederlandse varkens.

Vleesverkopen lopen redelijk

De vleesverkopen lopen momenteel redelijk en de Duitse slachterijen proberen zoveel mogelijk varkens te verwerken. Daarbij kijken ze vooruit en zien ze de paasdagen naderen. Dit betekent enkele weken met minder slachtdagen. Een reden temeer om nu volop te slachten.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens


Azië blijft een belangrijke bestemming voor varkensvlees uit Noordwest-Europa. Daarbij gaat het met name om China. Export naar Korea ligt stil en ook Japan neemt nauwelijks af. De logistiek rondom China verloopt moeizaam. Schepen zijn niet maximaal beladen, er is gebrek aan vriescontainers en het lossen loopt vertraging op. Dit alles zorgt voor vertraging en extra kosten.

Grote onzekerheid op varkensvleesmarkt

Dat er deze week, ondanks de redelijke vraag naar varkensvlees, nergens sprake is van een plusje op de varkensprijzen, heeft alles te maken met de grote onzekerheid die er heerst op de varkensvleesmarkt. Door de corona-uitbraak lijkt niets meer te zijn zoals het was.

Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Griekenland kopen momenteel weinig varkensvlees. En er gaat fors minder varkensvlees naar Polen en Roemenië. Naast het coronavirus, zorgt de Afrikaanse varkenspest (AVP) ook nog steeds voor onzekerheid. AVP zit tegen de Pools-Duitse grens aan.

Biggenmarkt oogt vriendelijker

Op de biggenmarkt is het wat minder hectisch dan enige weken geleden,toen de prijzen aan een glijvlucht begonnen door het wegvallen van de vraag en zakkende vleesvarkensprijzen. Inmiddels oogt de biggenmarkt vriendelijker.

Vraag en aanbod lijken redelijk in evenwicht te zijn. De stabilisatie op de biggenmarkt is nog niet terug te vinden in de prijzen. Deze week gaan de noteringen nog omlaag. Die van Vion zakt met 2,50 euro naar 72 euro. Wellicht is hiermee voorlopig de bodem in de markt bereikt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer