Hoge+varkenssaldo%27s+in+maart
Nieuws
© Twan Wiermans

Hoge varkenssaldo's in maart

Het saldo van vleesvarkens was in maart twee keer zo hoog als in dezelfde maand vorig jaar. Het saldo van de zeugenhouderij viel in deze periode zelfs drie keer zo hoog uit. Dat blijkt uit de Agrimatie-cijfers van Wageningen Economic Research.

Het saldo voor de vleesvarkens lag bijna 7.000 euro hoger dan in maart 2019. Sinds het tweede kwartaal van 2019 is het saldo op vleesvarkensbedrijven toegenomen door hogere opbrengstprijzen. De prijzen van vleesvarkens waren in maart 36 procent hoger dan een jaar eerder en het langjarig gemiddelde.

De voerkosten waren in maart juist bijna 2.000 euro lager dan vorig jaar. Begin vorig jaar lagen de voerkosten hoger door de prijsstijging van vooral granen als gevolg van de droge zomer in 2018, meldt Wageningen Economic Research. Bij de berekeningen wordt uitgegaan van een een gestandaardiseerd bedrijf met 2.300 vleesvarkens.

Biggenprijzen

In reactie op de hogere vleesvarkensprijzen, verdubbelden ook de prijzen voor biggen het afgelopen jaar. De biggenprijs steeg naar 89 euro, inclusief toeslagen. De hoge biggenprijzen zorgen er volgens de economen voor dat een flink deel van de hogere opbrengsten bij vleesvarkens wordt afgeroomd.


Voor zeugenhouders zijn de hoge biggenprijzen goed nieuws. De opbrengsten waren op zeugenbedrijven in maart 75.000 euro hoger dan vorig jaar. Omdat de vleesvarkensprijzen flink hoger zijn dan vorig jaar, waren de vleesvarkenshouders bereid meer te betalen voor binnenlandse biggen. Ook in de zeugenhouderij vielen de voerkosten lager uit. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met achthonderd zeugen.

De toegenomen vraag naar varkensvlees heeft alles te maken met de Afrikaanse varkenspest in China, licht Wageningen Economic Research toe. China heeft hierdoor bijna de helft minder varkens. Voor de uitbraak huisvestte China ongeveer de helft van alle varkens in de wereld. Ook in andere Oost-Aziatische landen is er minder productie als gevolg van de Afrikaanse varkenspest.

Coronamaatregelen

In de tweede helft van maart daalden de prijzen voor vleesvarkens door de coronamaatregelen. Vooral de vleesexport naar Italië staat volgens Wageningen Economic Research onder druk. Door de coronacrisis is de afzet naar restaurants en foodservice ingestort. In de supermarkten wordt juist meer varkensvlees verkocht.

Ook de biggenhandel loopt stroever. Dat geldt vooral voor de export naar Zuid- en Oost-Europa. De binnenlandse afzet loopt nog wel door, maar de animo om biggen te bestellen wordt kleiner vanwege de onzekerheid rond de afzet van vlees.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer