Bij+sluiting+slachterijen+betaalt+varkenshouder+de+rekening
Nieuws
© Henk Riswick

Bij sluiting slachterijen betaalt varkenshouder de rekening

De varkensprijzen in Nederland stijgen deze week weer voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis. Maar het zwaard van Damocles hangt boven de markt. 'Als meer slachterijen moeten sluiten, betalen varkenshouders daarvoor de rekening.' Dat stelt marktkenner Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk.

Daar sorteert Vion ook al op voor. De notering voor week 22 werd vanmiddag bekendgemaakt. De Vion-notering gaat 0,06 euro omhoog en komt uit 1,66 euro. Maar wel met een grote kanttekening: de Vion-vleesvarkensnotering is onder voorbehoud, in verband met eventuele verdere corona-ontwikkelingen.

Vion ziet positieve ontwikkelingen op de Europese retailmarkten met voornamelijk barbecueproducten richting de Pinksterdagen. 'De industriële afzet laat nog maar een zeer beperkte verbetering zien binnen Europa. De afzet op de Aziatische markten verloopt redelijk, waarbij opgemerkt dient te worden dat China geen prijsverbetering laat zien', laat Inge Burgmans van Vion weten.Het aanbod lijkt volgens Ten Thije in de huidige slachtweek niet echt groot. 'Toch zijn er nog steeds signalen van handelaren dat nog niet alle varkens worden opgenomen. Een situatie die natuurlijk acuut tot flinke problemen kan gaan leiden wanneer de lopende GGD-onderzoeken tot verdere beperking van de slachtcapaciteit zouden gaan leiden.'

Eigenlijk zijn er op dit moment twee grote bedreigingen, stelt Ten Thije. 'We zijn het al bijna weer vergeten, maar ook het risico op de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is een reëel risico. Daar is nu met de mogelijke sluiting van meer slachthuizen een tweede grote bedreiging bijgekomen.


Amerikaanse toestanden

Ten Thije verwacht niet dat we hier Amerikaanse toestanden gaan krijgen als de slachtcapaciteit wegvalt. 'Ik heb vertrouwen in de organisatiegraad binnen onze keten. Dan zal er op halve kracht verder geslacht worden, of er wordt naar andere mogelijkheden gekeken. Ik kan mij niet voorstellen dat ze hier varkens moeten afspuiten.'


Los van de coronaperikelen is Ten Thije positief over de marktontwikkelingen, ook op de langere termijn. 'De vraag vanuit China wordt steeds groter, de horeca opent binnenkort weer de deuren en het barbecueseizoen zorgt voor veel vraag.'


Stijgende prijzen

Het positieve sentiment werd vorige week voor het eerst zichtbaar toen de Duitse prijs steeg met 0,06 euro naar 1,66 euro. De Nederlandse slachters wilden er nog niet aan en bleven met uitzondering van Rooi meat (plus 0,03 euro) op hun plaats. Nadat de Teleporc-veiling vrijdagmorgen met een plus van 0,07 euro het niveau naar 1,75 euro tilde, kwam de DCA-Beursprijs met een verhoging van 0,08 euro op 1,51 euro.

De Duitse prijzen lijken deze week gelijk te blijven. Dat blijkt ook uit de Teleporc-notering. Die liet vandaag een min zien van 0,03 euro en komt daarbij uit op 1,72 euro.


Goede regionale afzet

De regionale afzet van varkensvlees verloopt goed. Ten Thije: 'Onderdelen worden voor deze week toch 5 tot 8 cent duurder verkocht. China heeft de eerste vier maanden van 2020 ruim 70 procent meer varkensvlees geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de fors gedaalde prijsniveaus van de importen uit de VS, Canada en Brazilië zijn daar debet aan.'

Het Europese aandeel daarin groeit echter weer met de dag, laat Ten Thije weten..' In China zelf liggen de lokale varkensprijzen op dit moment met 3,86 euro per kilo levend gewicht op het hoogste niveau ter wereld.'


Vierkantsverwaarding

Ten Thije verwacht dat ook de luxere delen weer beter tot waarde kunnen worden gebracht, nu de horeca in grote delen van Europa opengaat. 'Dit scheelt onder aan de streep enorm in de vierkantsverwaarding van het varken.

De situatie op de slachtzeugenmarkt blijft wel moeizaam. De noteringen zijn eind vorige week opnieuw naar beneden bijgesteld. De vraag naar zeugenvlees is volgens de marktkenner toegenomen, maar door wegvallen van slachtcapaciteit in Groenlo en het Duitse Dissen, kunnen niet alle aangeboden dieren worden geslacht.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

De enorme daling van de biggenprijzen is ten einde. De biggenprijzen zijn in tien weken tijd in de meeste Europese landen bijna gehalveerd. 'De oorzaak daarvan is niet een groot aanbod, maar de angst die bij de afnemers ontstond toen de varkensprijzen kelderden', zegt Ten Thije. 'Nu de varkensnoteringen hopelijk weer uit het dal klimmen, zien ze weer perspectief en wil eenieder nog vlug opleggen voor de prijs weer stijgt.'

De Duitse VEZG verhoogde eind vorige week de prijs met 1 euro naar 55 euro. De DCA Best Piglet Price volgde maandagmiddag met een plus van 3 euro, waardoor de notering deze week uitkomt op 43 euro.

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer