Dochterbedrijf Tönnies mag weer starten

De slachterij van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück blijft gesloten. De Tönnies-dochter Tillman's Convenience mag de productie wel weer hervatten, onder strenge voorwaarden.

Dochterbedrijf+T%C3%B6nnies+mag+weer+starten
© Eigen Foto

Dat heeft de burgemeester van Rheda-Wiedenbrück besloten na overleg tussen de lokale en regionale autoriteiten. Op deze manier kunnen voorraden worden verwerkt en op termijn maakt dit ook de opstart van de slachterij zelf weer mogelijk.

Tönnies is al enkele weken gesloten, waardoor heel veel Duitse varkens niet meer kunnen worden geslacht. Per week blijven er 100.000 Duitse varkens liggen. Ook in Nederland blijven er vleesvarkens liggen. De sluiting van Tönnies en de importstop van China hebben gezorgd voor een flinke daling van de varkensprijzen.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Heel veel werknemers bleken eerder besmet te zijn met het coronavirus. De opening van Tillman's Convenience is de eerste stap in de versoepeling na de coronauitbraak. Stap voor stap mogen ongeveer 2.000 medewerkers weer aan het werk. De controlefrequentie in het verwerkingsbedrijf wordt verhoogd. Werknemers worden tweemaal per week getest op het coronavirus.


Strenge maatregelen

Daarnaast gelden er nog tal van andere nieuwe maatregelen om de veiligheid van de werknemers te garanderen. Het bedrijf moet extra desinfectiesystemen en luchtfiltersystemen installeren. Er moet meer verse lucht worden aangevoerd. Ook de huisvestingslocaties van de werknemers worden meer en strenger gecontroleerd. Per voertuigtype, waarmee de werknemers naar het werk worden gebracht, geldt een maximumaantal personen.

De overheid wil beschikken over een actuele database met de woonadressen van de medewerkers. Bij de ingang van het bedrijf wordt een tent opgezet met een testlocatie. Medewerkers die van elders komen, moeten dagelijks worden getest. Daarnaast krijgen ze trainingen over hoe ze veilig kunnen werken en over het dragen van mond- en neusbescherming. Verder wordt er gespreid gepauzeerd en gelden er vaste looproutes in de fabrieken.


Onder vergrootglas

De slachterijen in Duitsland, en vooral Tönnies, liggen onder een vergrootglas. Na de coronauitbraak is er een groot maatschappelijk debat ontstaan over de vleessector en de omgang met arbeidsmigranten. De Duitse regering wil dat er in de toekomst alleen nog mensen met een vast dienstverband werken. Ook willen poltici dat de keten opnieuw wordt vormgegeven met minder grote slachterijen en lagere slachtsnelheden. Tönnies moet daarbij diep door het stof.


De afzet van vlees loopt in Duitsland ondertussen helemaal vast. De slachtgewichten nemen flink toe. China blijft gesloten voor vlees van Tönnies, net als voor vlees van de Nederlandse slachterijen. Het is afwachten wat de prijs voor varkens woensdag in Duitsland gaat doen. In Nederland is er na een sterke daling van de prijzen nu een stabilisatie gaande. De Vion-vleesvarkensnotering voor week 29 is 1,47 euro. Dit is net zo hoog als vorige week.


Dalende verkoopprijzen

De afzet van alle varkensvleesonderdelen staat volgens Vion wereldwijd sterk onder druk, met dalende verkoopprijzen tot gevolg. Zuid-Europa heeft een zeer zwakke vraag doordat er weinig toeristen zijn. Ook Oost-Europa en Engeland laten een moeizame afzet zien. 'Al met al hebben we hierdoor een zorgelijke situatie en is de tendens van de varkensprijs dalend', schrijft Vion in een toelichting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer