Oude knelpunten faunaschade opnieuw in Zeeuws vizier

De complexiteit van het aanvragen van een tegemoetkoming in faunaschade is al jaren een doorn in het oog van veel Zeeuwse ondernemers. Maandag lieten de Zeeuwse gedeputeerden Jo-Annes De Bat (Landbouw) en Anita Pijpelink (Natuur) zich hierover bijpraten door boeren en ZLTO-vertegenwoordigers.

Oude+knelpunten+faunaschade+opnieuw+in+Zeeuws+vizier
© Anton Dingemanse

De eerste stop tijdens het werkbezoek was bij melkveehouder Peter Verbree in Zierikzee. Namens ZLTO waren bestuurder Joris Baecke en Hendrik Jan ten Cate, portefeuillehouder Fauna, aanwezig.

Verbree heeft, ondanks het feit dat hij de nodige maatregelen neemt, elk jaar te maken met veel schade door ganzen en vraagt via BIJ12 een tegemoetkoming in schade aan. 'Maar hij komt door allerlei administratieve regeltjes toch niet voor een schadevergoeding in aanmerking', weet Baecke. 'Daar kan de ondernemer helemaal niets aan doen. En zo zijn er veel van deze gevallen bekend.'


Populatiebeheersing faalt

De schade door ganzen neemt de laatste jaren alleen maar toe, stelt de ZLTO-bestuurder. 'Ik zeg altijd: niemand teelt gewassen om ze te laten opvreten door wild. Toch gebeurt het. Dat heeft alles te maken met keuzes die worden gemaakt. Zo is de populatiebeheersing niet bepaald een succes. Dat is een feit, maar dan moeten ondernemers voor de opgelopen schade gewoon worden gecompenseerd. En daar moeten een complexe systematiek en bureaucratie geen belemmeringen voor vormen.'

Niemand teelt gewassen om ze te laten opvreten door wild

Joris Baecke, ZLTO-bestuurder

De gedeputeerden hebben de boodschap volgens Baecke goed begrepen. 'Het is goed overgekomen. Ze zeiden dat het een heldere uitleg was en dat ze hiermee aan de slag kunnen. Wij zullen daarop blijven aandringen, want het kan niet zo zijn dat aanvragen voor een schadevergoeding door een formaliteit of bureaucratische redenen worden afgewezen. Dit is een onwenselijke situatie. Daar is iedereen het wel over eens.'


Mezenschade

De delegatie hield vervolgens halt bij fruitteler Jos Mesu in Nieuw- en Sint Joosland. Daar ging het over de slepende kwestie van schade door zangvogels en specifiek de mezenschade.

In 2015 besloten alle provincies de tegemoetkoming aan fruittelers bij schade door vogels aan zachtfruit en pit- en steenvruchten trapsgewijs volledig af te bouwen. Maar de Raad van State bepaalde in 2018 dat fruittelers voor deze vorm van schade recht hebben op maximaal 60 procent schadevergoeding.


Als gevolg van de uitspraak besloten onder meer de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland destijds om de schade van 2016 en 2017 met terugwerkende kracht toch uit te keren.


'Niet rechtvaardig'

'Maar er is dus nog steeds een eigen risico van 40 procent. Dat voelt niet als rechtvaardig', zegt Baecke. 'De zangvogels zijn beschermd en het verjagen blijkt niet effectief. Er zijn dus geen mogelijkheden om schade te voorkomen.'

Voor deze kwestie leken de twee provinciebestuurders minder gevoelig. Er werden volgens de ZLTO-bestuurder in ieder geval geen toezeggingen gedaan dat ze de kwestie opnieuw wilden bekijken. 'Toch is het goed dat we weer hebben laten zien wat de gevolgen van het beleid op bedrijfsniveau zijn.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer