'Ganzenpopulatie Noord-Holland loopt uit de klauwen'

De ganzenpopulatie loopt in delen van Noord-Holland gierend uit de klauwen. Die boodschap hebben agrarische ondernemers en afgevaardigden van de faunabeheereenheid afgegeven aan natuurgedeputeerde Esther Rommel tijdens een werkbezoek aan de Schermer en de Zeevang.

%27Ganzenpopulatie+Noord%2DHolland+loopt+uit+de+klauwen%27
© Bert Hartman

Het werkbezoek was georganiseerd door LTO Noord, als een kennismaking met de faunabeheereenheid, maar mede ook naar aanleiding van het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur. Daarin is onder meer opgenomen dat het eigen risico voor faunaschade wordt verhoogd om agrarische ondernemers te stimuleren om meer actie te ondernemen om wild op hun percelen te verjagen.

Die argumentatie schoot faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord in het verkeerde keelgat. 'Qua beheer zijn we met handen en voeten gebonden door het gevoerde natuurbeleid. De maatregelen die we nog hebben, volstaan bij lange na niet om de populatie terug te dringen. Het is dweilen met de kraan open.'

Kaalgevreten

Vollegrondsgroenteteler Niels Zuurbier uit Heerhugowaard liet zien welke gevolgen een bezoek van een koppel ganzen heeft op een perceel ijsbergsla, waar hele delen waren kaalgevreten. Een knalapparaat en een raster langs de sloten mochten niet baten. 'Twee van mijn compagnons zijn jager en hebben hier geregeld gepost, maar het is natuurlijk ondoenlijk om meer dan honderd percelen permanent te bewaken.'

Het is natuurlijk ondoenlijk om ruim honderd percelen permanent te bewaken

Niels Zuurbier, vollegrondsgroenteteler in Heerhugowaard

Zuurbier moet dit jaar alweer voor tienduizenden euro's aan ganzenschade bijschrijven, net als melkveehouders Simon en Leo Buisman uit Warder, bij wie de ganzen jaarrond voor grote overlast zorgen. Ook daar nam Rommel een kijkje op een grasperceel.

Begrip

De gedeputeerde toonde begrip voor de problematiek van boeren en tuinders die hun gewassen verloren zien gaan door vraatschade en de percelen aangetast zien worden door de ganzen die de zoden pletten en de walkanten stuklopen. 'We gaan de komende tijd gebruiken om de actuele problematiek in kaart te brengen en te inventariseren hoe de overlast kan worden ingeperkt.'

Hoewel de agrarische delegatie blij is met die handreiking, merkten sommigen op dat er al veel langer naar oplossingen wordt gezocht, maar dat de populatie desondanks elk jaar verder toeneemt. Gebrek aan afstemming in beleid, vooral tussen overheden onderling, is volgens hen daarvoor een belangrijke oorzaak.

Gezamenlijke lijn

Rommel beloofde daar ook zeker naar te kijken en de overleggen met betrokken gemeenten en provincies aan te grijpen om meer tot een gezamenlijke lijn te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer