Ruim 25 miljoen euro vergoeding faunaschade

Provincies hebben in 2019 ruim 25 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade uitgekeerd. Dat is ruim 2,5 miljoen meer dan het jaar ervoor. De meeste schade - bijna 11 miljoen euro - werd veroorzaakt door de grauwe gans. Dat meldt BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies.

Ruim+25+miljoen+euro+vergoeding+faunaschade
© Ruud Ploeg

De meeste faunaschade wordt veroorzaakt door ganzen op grasland: de grauwe gans, brandgans, kolgans en rotgans. Die staan in de landelijke top 10 van schadeveroorzakende dieren. De ganzenschade doet zich vooral voor in de water- en grasrijke provincies Friesland, Noord-Holland en Gelderland. De totale ganzenschade loopt op tot meer dan 21 miljoen euro.

Andere relatief grote veroorzakers van faunaschade zijn de mees, smient, wild zwijn, das, knobbelzwaan en edelhert. De hoogte van de uitgekeerde tegemoetkomingen is stukken lager dan die voor ganzenschade.


Wolvenschade

In 2019 werd 10.697 euro uitbetaald aan tegemoetkomingen in faunaschade door de wolf. Dat is 0,04 procent van het totaal aan uitgekeerde schadetegemoetkomingen en minder dan in 2018. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de maanden november en december 2019 niet zijn meegenomen in het huidige overzicht.

Juist in die periode was de wolf weer actief en werden zestig schapen gedood. Dat is net zoveel als het aantal gedode schapen tussen 1 november 2018 tot en met 31 oktober 2019. De verwachting is daarom dat het aantal tegemoetkomingen in wolvenschade in 2020 hoger uitvalt.


Tegemoetkoming

Wanneer grondgebruikers schade hebben aan vee of gewassen veroorzaakt door beschermde wilde dieren, kunnen zij onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de provincie. Deze faunaschade wordt namens de provincies afgehandeld door BIJ12.

De hoogte van uitgekeerde tegemoetkomingen kan jaarlijks verschillen. In 2019 nam het uitgekeerde bedrag toe. De schommelingen hebben meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld door toe- of afname van het aantal ganzen en de duur van hun verblijf in Nederland. Ook de prijzen van gewassen als gras kunnen fluctueren, wat weer gevolgen heeft voor de hoogte van de schade en de tegemoetkoming.


Uitgekeerde schade

De infographic laat het totaal van de tegemoetkomingen in schade zien die door BIJ12 in 2019 is uitgekeerd. Het gaat om schade die heeft plaatsgevonden tussen 1 november 2018 tot 1 november 2019. De infographic laat niet de totale faunaschade in Nederland zien, maar alleen de schade waarvoor een tegemoetkoming is verleend.

Ook is er verschil tussen getaxeerde schade en de uitgekeerde schade. Getaxeerde schade is de daadwerkelijke schade die gemeten is door de taxateur. De uitgekeerde schade is het bedrag dat de grondgebruiker ontvangt. Dit is soms lager dan de getaxeerde waarde, omdat grondgebruikers in sommige gevallen een eigen risico hebben.


Preventieve maatregelen

Boeren kunnen verschillende maatregelen nemen om schade aan hun gewassen te voorkomen. Bepaalde maatregelen zijn ook verplicht om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de schade. BIJ12 heeft speciale preventiekits opgesteld, waarin een overzicht van mogelijke preventieve maatregelen per diersoort te vinden is.


• Klik voor de infograpic op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer