Provincies+vergoeden+mezenschade+in+fruit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Provincies vergoeden mezenschade in fruit

Provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland gaan de schade door vogels aan zachtfruit en pit- en steenvruchten, met terugwerkende kracht, toch uitkeren. Dat meldt het faunafonds BIJ12. Het gaat om 60 procent van de schade.

Ook de provinice Noord-Holland is van plan om deze schade te vergoeden, blijkt uit beantwoording van statenvragen van het CDA in Noord-Holland. Hiermee komt een einde aan de onduidelijkheid voor fruittelers. Het is de verwachting dat ook andere provincies deze lijn gaan volgen. De provincies komen met het geld over de brug naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.

In 2015 besloten alle provincies de tegemoetkoming aan fruittelers bij schade door vogels aan fruit helemaal af te bouwen. Dit betekende dat fruittelers bij schade in 2015 nog een tegemoetkoming van 60 procent kregen, in 2016 30 procent en in 2017 helemaal geen tegemoetkoming meer. Alleen in Limburg werd nog 30 procent vergoeding uitgekeerd. De fruittelers waren het hier niet mee eens en stapten naar de rechter.

Zware last

De rechtbank van Arnhem stelde de telers in het gelijk, waarna de provincies in hoger beroep gingen bij de Raad van State. Op 9 mei 2018 oordeelde de Raad van State dat een tegemoetkoming van 60 procent van de getaxeerde schade redelijk is. Een tegemoetkoming van 30 procent of minder is een onevenredig zware last voor fruittelers, vond het hoogste rechtsorgaan.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is blij met het besluit van de provincies, al was een hoger percentage van de schade volgens beleidsmedewerker Herman Bus rechtvaardig geweest. 'Het probleem ligt er nog steeds levensgroot.

De vogels zijn beschermd en van diverse maatregelen is niet aangetoond dat ze werken of dat het economisch rendabel is. De NFO en LTO Noord hebben zich er voor ingezet dat het besluit teruggedraaid zou worden. Dat is nu gebeurd, en daar zijn we heel blij mee. Zowel de twee rechtbanken als de Raad van State hebben ons in het gelijk gesteld.'

Onduidelijk

Toch was er nog onduidelijkheid voor de telers, omdat de Raad van State feitelijk alleen een uitspraak had gedaan over het jaar 2015. Als gevolg van de uitspraak hebben de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zeeland nu echter besloten om voor het jaar 2016 en 2017, met terugwerkende kracht, ook 60 procent schadevergoeding uit te keren. Andere provincies hebben hierover nog geen besluit genomen.

Voor fruittelers in Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zeeland geldt dat ze alleen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming over 2016 en 2017 als deze op tijd is aangevraagd. Daarnaast moet er tijdig bezwaar en/of beroep zijn aangetekend en moet de aanvraag zijn onderbouwd met een geldige taxatie. De taxatiekosten van 2017 worden eveneens vergoed.

Komende jaren

Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland zullen fruittelers ook tegemoetkomen in de eventuele schade die in 2018 ontstaat. Provincie Gelderland wil de uitkering van de schade door vogels voor de jaren 2019 en verder bespreken met de Provinciale Staten als het faunabeleid wordt besproken.

Herman Bus hoopt dat er snel duidelijkheid over komt in alle provincies. 'Met name 2017 was heel onzeker voor de telers. Het zou goed zijn als nu vooraf duidelijk wordt wat de provincies gaan doen. Zoals het er nu uitziet, veranderen de omstandigheden niet, dus het is logisch en rechtvaardig om ook de komende jaren de schadevergoeding uit te keren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer