FBE Flevoland werkt aan efficiënter wildbeheer

Terwijl FBE Flevoland werkt aan betere relaties met alle partijen die een rol spelen rond wildbeheer, is het in het belang van de boer als die investeert in een goede verstandhouding met de jachthouder. Dat zeggen voorzitter Henk Tiesinga en secretaris Hans Ernsten van FBE Flevoland.

FBE+Flevoland+werkt+aan+effici%C3%ABnter+wildbeheer
© Joost de la Court

Flevolandse boeren zien zich steeds vaker geconfronteerd met ganzen op hun land. Overwinteraars blijven langer hangen en broeden er ook. Ganzen die eerder in de Oostvaardersplassen zaten, melden zich steeds vaker op de omringende landbouwpercelen. Dat maakt dat het belang van goed en efficiënt wildbeheer alleen maar toeneemt. De structuur die daarvoor nodig is, wordt daarvoor klaargemaakt, melden Tiesinga en Ernsten.

Het gaat dan naast de Fauna Beheer Eenheid (FBE) als bestuurlijk orgaan om Stichting Faunabeheer Flevoland (SFF) als beheerder/makelaar van de jachtcontracten en toezichthouder en de Wild Beheer Eenheid (WBE) als vertegenwoordiger van de jagers.

Faunaregistratiesysteem

'We zijn nog bezig met het afronden van aanpassingen zoals een geautomatiseerd faunaregistratiesysteem, een gekoppelde vergunningverlening en het inrichten van een informatieloket', vertelt Tiesinga.

Een goede relatie met de jachthouder is een verstandige investering

Hans Ernsten, secretaris FBE Flevoland

'Verder werken we op aanraden van het advies van Dick van Hemmen aan de ontvlechting van de relatie tussen FBE als bestuurlijk verantwoordelijke en SFF als uitvoerende instantie.' Hoe dat uitpakt, moet de komende maanden duidelijk worden. Maar voor wildbeheer in het veld zal er niet veel veranderen, verzekert de voorzitter.

Overzicht

Het nieuwe registratiesysteem maakt het volgens Tiesinga en Ernsten makkelijker om overzicht te houden op het wildbeheer. De jager kan voortaan digitaal rapporteren wat wanneer en waar is geschoten. Zo kunnen grondgebruikers, jagers en bijvoorbeeld ook de provincie en FBE zien hoe het beheer verloopt.

'Daarnaast is het ontsluiten van de ontheffingen voor de jager nu ook geautomatiseerd. Afhankelijk van de diersoort moet de jachthouder nog wel per perceel een machtiging aanvragen', zegt de secretaris.

Communicatie

Ernsten en Tiesinga hameren op goede communicatie tussen grondgebruiker en jachthouder. 'Er staan nog steeds geen sancties op het niet registreren van afschot. Als je als grondgebruiker toezicht houdt op die registratie, is een goede relatie met de jachthouder een verstandige investering. Het is in het eigen belang als je later compensatie moet aanvragen', zegt Ernsten.

FBE Flevoland kent een breed bestuur, bestaat dus niet alleen uit grondgebruikers, -eigenaren en jagers, ook terreinbeheerders en bijvoorbeeld dierenorganisaties zitten aan tafel.

Belangenafwegers

Tiesinga, die zelf afgelopen zomer aantrad als onafhankelijk voorzitter, is daar blij mee. 'Alle relevante partijen kunnen zo hun zegje doen. Wat ze wel hebben moeten inzien, is dat ze er niet zitten als belangenbehartigers maar als belangenafwegers.'

Hetzelfde geldt volgens de secretaris voor het externe draagvlak. 'We gaan doelbewust in gesprek met partijen die in het verleden meestal bezwaar aantekenden tegen ontheffingen, zoals Dierbaar Flevoland. Ook daar moet je zoveel mogelijk begrip zien te vinden, al ben je het in principe oneens met elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer