Blokkade+schaadt+bevoorrading+AH%2C+Haags+boerenprotest+op+til
Nieuws
© Peter Smit

Blokkade schaadt bevoorrading AH, Haags boerenprotest op til

Update 14.00 - De blokkade van het Albert Heijn-dc in Zwolle is beeïndigd. Eerder kon ongeveer een kwart van het totaal aantal filialen van de grootgrutter niet worden beleverd. Ook rond Den Haag worden vrijdagmiddag veel actieboeren verwacht.

Gesprekken met de aanwezige boeren in Zwolle om tot opheffing van de blokkade te komen, leverden aanvankelijk niets op. Tientallen tractoren blokkeren tot 13.30 het distributiecentrum van de supermarktketen. Na een ultimatum van de gemeente besloten de boeren eieren voor hun geld te kiezen.

De protestboeren zijn boos vanwege de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Ook protesteren ze tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet, dat hen onder meer verplichte voermaatregelen oplegde.


Haags protest op til

Zo'n 150 boeren zijn eveneens met hun trekkers onderweg vanuit de Achterhoek naar Den Haag. Ze rijden via provinciale wegen in de richting van de Hofstad, waar ook het ministerie is gehuisvest dat de nieuwe stikmaatregelen afkondigde.


De actie is vooralsnog publieksvriendelijk ingestoken, laat een woordvoerder van Farmers Defence Force weten. Ook zeggen ze niet tot doel te hebben de binnenstad lam te leggen.

Het protest zou zich beperken tot de periferie van Den Haag. De politie laat weten dat protesteren mag, maar wel de openbare orde en veiligheid te zullen handhaven.


Oplossing in vizier

LTO Nederland zegt op dit moment niet achter de demonstraties en blokkades te staan die nu en vorige week op diverse plekken in het land plaatshadden.

De boerenkoepel verwacht in overleg met verantwoordelijk landbouwminister Carola Schouten tot een oplossing te komen over het voerspoor. Schouten heeft aangegeven haar stikstofplan nog eens kritisch tegen het licht te gaan houden, na alle commotie erover in het land.


Kritiek op tijdspad

De minister zegde donderdag toe haar maatregel te bespreken met de KNMvD, de beroepsorganisatie voor dierenartsen. Ook gaat ze haar plan en het sectoralternatief laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.


LTO heeft aangegeven wel kritisch te zijn op het tijdspad. De herberekening volgt waarschijnlijk pas in augustus. Voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij: 'De onzekerheid blijft nu groot.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer