Demonstratieverbod+met+trekkers+in+regio+IJsselland
Nieuws
© Peter Smit

Demonstratieverbod met trekkers in regio IJsselland

Na de drie noordelijke provincies heeft ook de veiligheidsregio IJsselland een demonstratieverbod afgekondigd voor bestuurders van landbouwvoertuigen. Dat verbod is vandaag om 18 uur ingegaan en geldt tot vrijdagavond 17 juli.

Aanleiding is het herhaaldelijk blokkeren van een distributiecentrum van Ahold in Zwolle door boeren met trekkers. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle, tevens voorzitter van de veiligheidsregio IJsselland (Deventer/Zwolle/Kampen), wil niet dat het bevoorraden van supermarkten in het gedrang komt.

Demonstreren mag nog, aldus Snijders, maar niet met landbouwvoertuigen. 'Het staat boeren vrij op andere manieren te demonstreren.'


Tientallen trekkers

Vanuit Zwolle wordt ongeveer een derde van de Nederlandse filialen van Albert Heijn beleverd, evenals Ahold-bedrijven als Gall & Gall en Etos. De boerenblokkade in Zwolle begon vrijdagochtend vroeg, maar werd in de loop van de middag afgebroken, nadat gemeente Zwolle de actievoerders sommeerde te vertrekken.

Bij de blokkade in Zwolle waren tientallen trekkers betrokken uit Overijssel en Gelderland. Elders in het land waren vrijdag meer boerenacties, onder andere bij het kantoor van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam en bij het politiebureau in Tilburg.


Lokaal gezag

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet in de loop van vrijdag weten dat de boerenblokkades van distributiecentra in zijn ogen te ver gaan. 'Demonstreren mag, maar je moet wel de veiligheid in acht nemen en je hebt je te houden aan de regels die daarvoor zijn gesteld door het lokaal gezag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer