LTO+Melkveehouderij%3A+doorberekening+voerplan+is+begin
Nieuws
© Pixabay

LTO Melkveehouderij: doorberekening voerplan is begin

'Een stapje in de goede richting, maar we zijn pas tevreden als ondernemers de keuze hebben tussen de maatregel van Schouten en het alternatieve plan.' Dit zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij in reactie op het feit dat landbouwminister Carola Schouten haar stikstofplan nog eens tegen het licht gaat houden.

De minister zegde donderdag toe haar maatregel te bespreken met de KNMvD, de beroepsorganisatie voor dierenartsen. En om haar plan en het alternatief te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Meulenbroeks is er niet ontevreden over dat de motie van Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) in de Tweede Kamer, over het doorrekenen van de plannen, is aangenomen. 'We hebben samen met de experts van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie berekeningen gemaakt. We zijn ervan overtuigd dat ons plan in deze doorrekening minimaal zoveel oplevert dan het plan van de minister.'


Ook is de vakgroepvoorzitter blij met de gesprekken met de dierenartsen. 'Wij hadden twee maanden geleden ook al bij de minister aangegeven dat de maatregel niet goed uitpakt voor het welzijn van sommige diergroepen en op een deel van de bedrijven. We staan in nauw contact met de KNMvD en zij zijn het met ons eens.'

Volgens Meulenbroeks had de KNMvD ook zelf via een brief bij de minister aan de bel getrokken, met de boodschap dat deze maatregel niet goed uit kan pakken voor het welzijn van koeien en kalveren. Uit een peiling onder dierenartsen blijkt dat 70 procent van hen vreest dat de maatregel ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van de veestapel.


Eerste gesprek

De KNMvD heeft deze week voor het eerst met het ministerie gesproken over het stikstofbeleid. Ook hierin zijn de pijnpunten besproken. Verder heeft de organisatie input gegeven om tot een stikstofbeleid te komen dat niet ten koste gaat van diergezondheid en dierenwelzijn. De komende weken volgen meer gesprekken, zo laat de KNMvD op de website weten.

Wel maakt Meulenbroeks zich zorgen over het feit dat de berekening pas in augustus komt en er nog gesprekken lopen. 'De tijd begint te dringen, namelijk. Stel dat de berekeningen positief voor ons uitvallen, dan is er nog weinig tijd om de maatregel vorm te geven. Zowel voor de sector als voor het ministerie. Na deze stap moeten er door de minister nog veel stappen worden gezet om perspectief te bieden. De onzekerheid blijft nu groot.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer