Rechter+handhaaft+verbod+op+trekker+bij+demonstratie
Nieuws
© Dirk Hol

Rechter handhaaft verbod op trekker bij demonstratie

Update - De protesterende boeren in Groningen hebben het kort geding tegen het verbod op trekkerdemonstraties verloren. De rechtbank in de stad stelde de veiligheidsregio in het gelijk.

Farmers Defence Force (FDF) had een kort geding aangespannen tegen het verbod dat tot 13 juli van kracht is. FDF liet voor de zitting al weten in beroep te gaan als de rechtbank haar geen gelijk zou geven.

De veiligheidsregio besloot deze week dat boeren in Groningen geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen, zoals tractoren, worden ingezet op openbare wegen. De demonstraties hebben meerdere keren geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. De rechter concludeert dat de veiligheidsregio bevoegd is om het verbod op te leggen. In Drenthe en Friesland is eenzelfde verbod uitgevaardigd.


FDF ziet in de maatregel een aantasting van het grondrecht op demonstreren en stelt dat er nooit onveilige situaties zijn ontstaan. Een woordvoerder liet woensdag weten dat de actiegroep in hoger beroep zal gaan, mocht de rechter hen in het ongelijk stellen. De zaak dient donderdagochtend in de rechtbank in Groningen.


Avondprotest

Woensdagavond verzamelde een groep boeren zich opnieuw bij afvalverwerker Attero in het Drentse Wijster dat eerder op de dag ook al geblokkeerd werd. Bij het avondprotest waren tientallen landbouwvoertuigen aanwezig. Omstreeks 23 uur was een deel van de actievoerders alweer vertrokken.

Ook in Emmeloord, Deventer en bij Schiphol lieten boeren woensdagavond hun ongenoegen blijken over de voermaatregel. Doelwit daar waren onder meer distributiecentra van supermarktketens Jumbo en Coop. Bij Schiphol werden de boeren met hun trekkers tegengehouden door de marechaussee. Na overleg is de groep omgedraaid. Een woordvoerder van de luchthaven omschreef de sfeer daar als 'gemoedelijk'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer