Agractie wil 5 cent op de consumentenprijs voor zuivel

In navolging van supermarktketen Aldi in Duitsland moeten ook de Nederlandse supermarkten de winkelprijs voor melk verhogen. Met 5 cent per liter extra kunnen de Nederlandse melkveehouders investeren in verduurzaming.

Agractie+wil+5+cent+op+de+consumentenprijs+voor+zuivel
© Niels de Vries

Dat schrijft voorman Bart Kemp van Agractie in een open brief aan directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de levensmiddelendetailhandel. Kemp wijst erop dat de agrarische sector onder grote druk staat, met de reeks acties in de afgelopen maanden als uitvloeisel daarvan.


Grenzen

'Met name de melkveehouderij loopt tegen de grenzen aan, omdat zij al jaren tegen of onder de kostprijs produceert. Zij ziet de verwerkende industrie en de supermarkten als een belangrijke reden waarom zij een te lage prijs ontvangen voor hun producten.' De boodschap is ook gericht aan de supermarktketens, de horeca en andere ketenpartijen, aldus Kemp.

Om verandering te brengen, vraagt Agractie het CBL als eerste stap de prijs voor zuivel over de gehele linie met 5 cent per liter te verhogen. Het bureau verwijst naar Aldi Duitsland die de zuivelprijs ook met dit bedrag verhoogde. 'Een vergelijkbare stap in Nederland geeft reëel perspectief voor melkveehouders en met elkaar kunnen we ons inzetten om dit naar het gehele Noordwest-Europese productiegebied te vertalen.'


Verdere verduurzaming

Volgens Kemp kunnen in het vervolg hierop afspraken worden gemaakt over verdere verduurzaming van de melkveehouderij. Ook met andere sectoren kunnen afspraken worden gemaakt, zegt de voorman van Agractie. 'Boeren moeten een reële prijs krijgen, voordat verdere stappen kunnen worden gezet. Hierbij kunnen emissieverlaging, biodiversiteit, vastlegging van CO2 en bijvoorbeeld het planten van bomen en struiken op boerenland onderwerp zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer