Boerenprotest bij Jaarbeurs na CDA-lijsttrekkersdebat

Vijftig boeren zijn maandag 6 juli naar de Jaarbeurs in Utrecht gekomen, waar eerder op de avond het lijsttrekkersdebat van het CDA plaatsvond. Een delegatie van de boeren ging in gesprek met vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt. Het CDA is van oudsher een partij met veel aanhang op het platteland.

Boerenprotest+bij+Jaarbeurs+na+CDA%2Dlijsttrekkersdebat
© Dirk Hol

Onder de betogers zijn ook aanhangers van actiegroep Farmers Defence Force. Zoals ook bij eerdere protestacties kwamen de boeren op hun trekkers aan op de plaats van bestemming. Omtzigt zei na afloop dat de boeren over stikstof wilden praten, maar trad verder niet in detail.

De boeren waren blij dat ze ontvangen werden, maar vonden wel dat het aan 'exacte kennis' ontbrak bij de drie CDA'ers. Dit zei een van de boeren na afloop.


De boeren hebben maandag ook op diverse andere plekken acties gevoerd. Op de A2 veroorzaakten ze files door met hun trekkers langzaam te rijden en in Leiden, Apeldoorn en Veenendaal deden boeren aangifte tegen minister Carola Schouten van LNV. In Zwolle kwamen naar schatting honderd trekkers samen bij het distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn. In Veghel blokkeerde een grote groep boeren met landbouwvoertuigen de ingang van een logistiek bedrijf.

Donderdag 2 juli vond er nog een boerenprotest plaats bij de Tweede Kamer. Boeren kwamen toen in het geweer tegen een voermaatregel van minister Schouten. Zij wil dat boeren de hoeveelheid eiwit in het veevoer terugdringen, om zo de stikstofuitstoot te verlagen. Volgens de boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer