De+boer+is+inzet+bij+verkiezing+lijsttrekker+CDA
Analyse
© ZLTO

De boer is inzet bij verkiezing lijsttrekker CDA

De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA belooft een voor boeren en tuinders interessante strijd. De drie kandidaten prijzen het belang van de agrarische sector voor de BV Nederland, maar onderling zijn er belangrijke nuanceverschillen.

Het CDA is op zoek naar een nieuwe invulling van haar rol als middenpartij. Daartoe genoodzaakt door de groeiende concurrentie aan de rechter en linkerflank. Op het platteland, waar de traditionele achterban woont, neemt de steun af door impopulaire maatregelen van dit kabinet. In de steden zoekt het CDA naar nieuwe kiezers, maar daar stuit ze op partijen met een groener imago die de stedeling meer aanspreken.

De spagaat waarin de partij verkeert op het landbouwdossier kwam aan het licht tijdens het partijcongres in november 2019. In het discussiestuk 'Zij aan Zij', opmaat voor het verkiezingsprogramma van het CDA, stond onder meer dat duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen van de boeren belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven.

Het loslaten van die exportpositie werd onder meer door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en Kamerlid Jaco Geurts bekritiseerd. Daarop werd de zinsnede over de landbouw aangepast.

Het onderlinge verschil lijkt miniem, maar bij het smeden van een nieuwe regering kan dat van cruciaal belang zijn

Bij de lijsttrekkersverkiezing is de discussie binnen het CDA over de toekomst van de landbouw weer aan de oppervlakte gekomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid toont zich hier meer de stedeling. In een interview met de Volkskrant zei hij de exportpositie van de landbouw niet het allerhoogste goed te vinden. 'Nederland heeft een landbouwsector om u tegen te zeggen. Daar moet je trots op zijn. Tegelijk kun je de ruimte in Nederland maar één keer benutten en wil je ook denken aan de generaties na ons.'

Staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken onderstreepte haar waardering voor de landbouw door deze week op werkbezoek te gaan bij een boer. Daarbij sluit zij als enige kandidaatlijsttrekker een samenwerking met Forum voor Democratie, een criticaster van het huidige landbouwbeleid, niet uit.


De derde kandidaat Pieter Omtzigt is de 'angstgegner' van De Jonge en Keijzer. Hij profileert zich als beschermer van de rechten van burgers en maakte furore met zijn strijd tegen de Belastingdienst die in de jacht op frauderende burgers fout op fout stapelde.

In NRC benadrukte Omtzigt het belang van de agrarische sector. 'Dat we zelf ons voedsel produceren is echt heel belangrijk. Als er één sector is die in generaties denkt en niet in kwartaalwinsten, is het deze wel. Dat is de economie waar ik naartoe wil.'

Drie kandidaten met drie verschillende visies op de landbouw. Het onderlinge verschil lijkt miniem, maar bij het smeden van een nieuwe regering kan dat van cruciaal belang zijn voor de landbouwpolitiek van een toekomstig kabinet.

De digitale stembus van het CDA sluit donderdag om 12.00 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer