Boeren weer met trekkers naar Den Haag

Update - Boeren trekken donderdagavond weer met hun trekkers naar Den Haag. Dit keer protesteren ze tegen de ruw eiwitmaatregel van landbouwminister Carola Schouten. Een alternatief plan van de boeren ketste deze week af. En donderdagavond (laat) krijgt de sector nog een laatste kans, dan debatteert de Tweede Kamer nog een keer over de gewraakte voermaatregel.

Boeren+weer+met+trekkers+naar+Den+Haag
© ANP

Het Binnenhof, waar al vroeg op de avond boeren uit de omgevng van Den Haag hun trekkers parkeerden, is inmiddels door de politie afgesloten. Ook in steden als Groningen en Breda zijn boeren met hun trekkers naar de stadscentra gereden om hun ongenoegen te laten horen. Ook zijn er militaire vrachtwagens met zeecontainers onderweg naar de Hofstad. Die zijn bedoeld om het centrum van de stad af te zetten.

Wilbert van der Post, melkveehouder uit Leiden, verwoordde tegenover Nieuwe Oogst zijn motivatie om naar Den Haag te komen: 'Tja, als je niets doet, weet je zeker dat het niets oplevert.'


De Tweede Kamer Debatteert donderdagavond in een soort mini-debat over de voermaatregel. Mocht er een motie worden ingedien, en dat ziet er wel naaruit, dan zal de stemming pas na middernacht volgen. De VVD, CDA en SGP zouden van plan zijn met een tegenvoorstel te komen. Dit debat is de laatste kans om de voermaatregel tegen te houden. Vanaf vrijdag is de Kamer met zomerreces.Bij de voermaatregel, die van 1 september tot en met eind december 2020 geldt, wordt een maximum norm gesteld aan het ruw eiwitgehalte in krachtvoer en bijproducten. En dat terwijl koeien juist eiwit nodig hebben. De melkveehouders vrezen daarom dat de maatregel de gezondheid van de veestapel schaadt. Vooral oudmelkte koeien, droogstaande koeien en jongvee zouden als gevolg ervan ernstige gezondheidsproblemen kunnen oplopen.


Frustraties uiten

Volgens Bart Kemp van Agractie, een van de initiatiefnemers van dit boerenprotest, ziet zijn organisatie geen reden om boeren tegen te houden wanneer deze maatregel ongewijzigd doorgaat.

'Melkveehouders willen naar Den Haag om hun frustratie te uiten. Ze voelen zich niet gehoord. Zeker ook nu het plan vanuit de sector wordt afgeschoten. Dit is niet alleen erg slecht voor de diergezondheid, het brengt voor de melkveehouder ook extra kosten met zich mee.'
Wilde acties

Farmers Defence Force roept boeren op donderdagavond wilde acties te voeren in het land. Dat doen ze dan 'voordat Tweede Kamer-leden hun hand opsteken op het verkeerde moment'. Agractie wacht met actievoeren totdat de eiwitmaatregel eventueel door de Kamer is goedgekeurd. 'We willen de politiek nog de kans geven om hier uit te komen', stelt Kemp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer