Partijen+willen+stop+op+zonneparken+in+Overijssel
Nieuws
© Douwe Korting

Partijen willen stop op zonneparken in Overijssel

Provincie Overijssel moet een tijdelijke stop zetten op het verlenen van vergunningen voor zonneparken op agrarische grond, tot de inwerkingtreding van de zonneladder. Daarvoor pleiten vijf politieke partijen.

CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Overijssel over de zonneparken. Ze zeggen dat ze veel signalen uit de provincie ontvangen dat boeren actief worden benaderd voor de aanleg van zonneparken op hun grond.

Een situatie die in de zonneladder wordt tegengegaan, stellen de partijen. 'Wij zijn blij met de voorgestelde zonneladder, maar willen graag dat vanaf nu alle aanvragen voor nieuwe zonneparken aan deze ladder voldoen.'


Actie nu nodig

CDA-Statenlid Wim Duitman legt uit dat actie in Overijssel nu nodig is, mede door het besluit dat vorige week in Friesland werd genomen. Daar besloten Provinciale Staten nieuwe zonneparken op landbouwgrond tijdelijk te verbieden.

In de noordelijke provincie gebeurt dat tot de zonneladder is opgenomen in de 'Verordening Romte'. Voorlopig worden plannen voor zonneparken ook niet meer in behandeling genomen. Friesland wil de percelen behouden voor landbouw.

'Om te voorkomen dat initiatiefnemers nu uitwijken naar Overijssel, moesten wij snel schakelen', laat Duitman weten. 'Voorkomen moet worden dat er nu snel vergunningen worden verleend voordat de zonneladder in de nieuwe verordening is opgenomen. Dat zou gek zijn.' De verordening moet voorkomen dat er zonneparken worden aangelegd op ongewenste locaties.


Zon op land onderaan

De zonneladder werd in april gepresenteerd door Gedeputeerde Staten. Tot op heden is echter nog niet bekend wanneer deze in werking treedt. Ook Provinciale Staten kan hier nog niks over zeggen. In de zonneladder van Overijssel staat zon op dak bovenaan en het gebruik van goede landbouwgrond helemaal onderaan.

Aan Gedeputeerde Staten is nu gevraagd wanneer de inwerkingtreding van de zonneladder wordt verwacht. Ook willen de vijf partijen weten hoe de Staten denken over een tijdelijke vergunningenstop. Daarbij vragen ze welke mogelijkheden het provinciebestuur ziet om in Overijssel zo'n tijdelijke stop daadwerkelijk in te voeren en per wanneer dat zou kunnen.

Afhankelijk van de beantwoording besluiten de indieners van de vragen over vervolgstappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer