Zonnepark+verdringt+windmolen+in+plannen+energieregio%27s
Nieuws
© Dirk Hol

Zonnepark verdringt windmolen in plannen energieregio's

In de toekomstplannen van de energieregio's is er veel meer aandacht voor zonne-energie dan voor windmolen. De doelstelling voor groene stroom lijkt met de plannen wel te worden gehaald.

Om het klimaatakkoord uit te voeren, is Nederland opgedeeld in dertig energieregio's. Elke regio moet uiterlijk 1 oktober een conceptplan af hebben. Dat moet resulteren in een Nationaal Programma van de zogenoemde Regionale Energie Strategieën (RES).

De NOS maakte een analyse van de plannen van 24 van de dertig energieregio's. Hieruit blijkt dat de verhouding op dit moment 60 procent wind en 40 procent zon is. Als alle plannen die nu zijn gemaakt ongewijzigd worden uitgevoerd, zou die verhouding veranderen in 80 procent zon en 20 procent wind.


• Lees ook: Boer over het hoofd gezien bij Regionale Energie Strategie

Energiebeheerders stellen vragen bij deze verschuiving, omdat de toename van zonne-energie een uitbreiding van de infrastructuur nodig maakt. Bovendien is het duurder en kan het invloed hebben op het draagvlak in de maatschappij.


Doelstellingen halen

De energieregio's moeten op 1 oktober hun conceptplannen hebben ingeleverd. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoekt dan of deze voorstellen voldoende zijn om de doelstellingen in het Klimaatakkoord te halen. Om de landelijke doelen uit het Klimaatakkoord te halen, moet in 2030 minimaal 35 TWh aan groene elektriciteit worden geproduceerd met wind- en zonne-energie op land. Tot dusverre lijken de plannen van de energieregio's daarin te voorzien.

De aanleg van grootschalige zonneparken ligt gevoelig in de agrarische sector. Gevreesd wordt dat dit de druk op landbouwgrond en het landschap zal vergroten. Rond de RES-voorstellen waren dan ook inspraakrondes georganiseerd. Deze bijeenkomsten zijn door de coronamaatregelen komen te vervallen. De energieregio's werken nu aan manieren om online inspraak mogelijk te maken.


• Lees ook: Grondclaims dwingen tot scherpe keuzes


Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer