Friesland+zet+stop+op+zonneparken+op+landbouwgrond
Nieuws
© DEcAB

Friesland zet stop op zonneparken op landbouwgrond

Provincie Friesland zet een stop op zonneparken op landbouwgrond. Voorlopig worden plannen daarvoor niet meer in behandeling genomen.

Provinciale Staten besloten vorige week het besluit om de aanleg van zonneparken op landbouwgrond te beperken. Dat gebeurde om die percelen te behouden voor de landbouw. Het verbod gaat per direct in.


De provincie is bezig met een wijziging op de Verordening Romte (Ruimte). Daarin neemt zij een Zonneladder op die aangeeft in welke prioriteitsvolgorde op welke locaties zonneparken kunnen komen. Dat is volgens de provincie nodig, omdat met de verordening te weinig mogelijkheden bestaan om zonneparken op ongewenste locaties te voorkomen.


Beoordeling initiatieven

Lopende initiatieven komen met het nu genomen voorbereidingsbesluit even stil te staan. Als de nieuwe Verordening Romte klaar is, zullen ze beoordeeld worden op basis van de Zonneladder. De Ontwerp Wijziging Verordening Romte komt rond de zomer ter inzage te liggen. Vanaf dat moment zullen lopende en nieuwe initiatieven worden getoetst aan dit beleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer