Zuid-Holland pakt met sector voedselverspilling aan

Provincie Zuid-Holland gaat samen met onder meer boeren en tuinders aan de slag met het aanpakken van voedselverspilling. Daarvoor wordt een Kwartiermaker Voedselverspilling aangesteld.

Zuid%2DHolland+pakt+met+sector+voedselverspilling+aan
© Jacob van Essen

Deze kwartiermaker gaat in gesprek met marktpartijen en netwerken over de kansen die zij zien en brengt ze waar nodig met elkaar in contact.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (land- en tuinbouw): 'Juist in Zuid-Holland liggen er kansen om vraag en aanbod van voedsel goed op elkaar aan te laten sluiten. Bijvoorbeeld door aanwezigheid van de tuinbouwsector, melkveehouderij en akkerbouw, de Rotterdamse haven met veel import van voedsel én een groot aantal inwoners. Als we deze ketens beter op elkaar kunnen laten aansluiten, kunnen we verspilling minimaliseren.'


Met stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Uit een verkennend onderzoek is gebleken dat er bij de aanpak van voedselverspilling een rol voor de provincie is weggelegd, onder meer op het gebied van 'verbinden en agenderen'. Hiermee gaat de kwartiermaker nu aan de slag. Bij deze inzet werkt de provincie samen met stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Bom-Lemstra: 'De kwartiermaker inventariseert de kansen die bijvoorbeeld producenten, logistieke bedrijven en supermarkten zien. Hij brengt ze samen en helpt bij het formuleren van gezamenlijke ambities. Daarna is het aan de marktpartijen en andere netwerkpartners om het stokje weer over te nemen. Wij kunnen inzicht en contacten bieden, maar uiteindelijk moeten bedrijven het doen.'


Start-ups denken mee over oplossingen

Een andere rol voor de provincie is volgens de verkenning 'stimuleren en uitdagen'. Hierbij past ook inzet van de provincie zoals die nu al wordt gedaan. Zo is naar aanleiding van de coronacrisis gestart met een programma waarbij start-ups oplossingen bedenken voor vraagstukken die de crisis met zich meebrengt.

Een daarvan focust zich op voedselverspilling. Zo wordt start-ups gevraagd na te denken over mogelijkheden om gezonde, verse overschotten te herverdelen naar sociaaleconomisch kwetsbare doelgroepen. De komende tijd wordt hieraan verder gewerkt in samenwerking met stichting Shareaty en andere geïnteresseerde partijen.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer