Levering+verse+groenten+en+fruit+niet+vanzelfsprekend
Nieuws
© Twan Wiermans

Levering verse groenten en fruit niet vanzelfsprekend

De continuïteit van de levering van verse groenten en fruit via alle gebruikelijke verkoopkanalen, waaronder foodservice, stokt vanwege de coronacrisis. Die waarschuwing komt van Greenports Nederland.

Beschikbaarheid van een breed palet aan gezonde groenten en fruit is niet meer vanzelfsprekend in Nederland en ons omringende landen, stelt de netwerkorganisatie voor de Nederlandse tuinbouw. De omzetschade loopt al op tot ruim 1,2 miljard euro nu de marktontwrichting zeker drie maanden aanhoudt.

Dat is volgens voorzitter Jaap Bond van de regiegroep coronacrisis tuinbouw het algemene beeld van de impact van de coronacrisis op de voedingstuinbouw. Bij individuele bedrijven is de impact extreem verschillend. 'Om continuïteit van bedrijven en de keten zeker te stellen, is snel een scala aan extra maatregelen van het kabinet nodig.'

Brandbrief voor Schouten

Namens de crisisorganisatie van de tuinbouw stuurde de regiegroep vrijdag via GroentenFruit Huis een brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten. De sector bepleit een noodfonds voor zwaar gedupeerde bedrijven in teelt en handel om hun liquiditeit te garanderen en faillissementen te voorkomen.

Aanvullend is een interventieregeling nodig voor alle groenten- en fruitproducten. Ook is extra garantie vereist voor de handelskredietverlening en een additioneel noodfonds van de Europese Unie. Tot slot vraagt de tuinbouwsector financiële ondersteuning voor initiatieven tegen voedselverspilling en stimulering van de consumptie van groenten en fruit.

Aanbod in winkels schraler

De impact van de coronacrisis is dat het winkelaanbod van verse groenten en fruit 'schraler' wordt, voorspelt Greenports Nederland. De oorzaken zijn divers. Wereldwijd gaan meer landen in lockdown, met gevolgen voor de toelevering van vers product en dan vooral fruit.

Transportmogelijkheden zijn beperkter, duurder en risicovoller. Consequentie is volgens de netwerkorganisatie een zeer grillige markt. Er zijn overschotten met kans op voedselverspilling, terwijl bij andere producten tekorten ontstaan.

Belangrijke rol Nederland

GroentenFruit Huis wijst op de belangrijke rol van Nederland in de voorziening van verse groenten en fruit in Europa. Nederland is verantwoordelijk voor meer dan 22 procent van de handel in groenten en fruit tussen lidstaten. Verder loopt ruim 30 procent van de importbehoefte van de Europese Unie via Nederland.

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer